S knackar dörr i Visättra

Av Jakob Bach
Sedan början av februari har förskolebristen i Visättra varit akut. 750 bostäder har byggts, men inte en enda förskoleplats. I torsdags knackade Socialdemokraterna dörr hos drabbade föräldrar.

Situationen har bland annat lett till att föräldrar tvingats lämna sina barn på dagis i andra kommundelar. I torsdags genomförde socialdemokraterna i Huddinge en dörrknackningskampanj i bostadsområdena Visättra backe och Visättra ängar för att besöka dem som står i förskolekö i området och prata med de drabbade föräldrarna.

- Det måste byggas mer, men då måste även annan samhällsservice ordnas, som förskolor och närbutiker, säger oppositionsrådet i kommunen Rasmus Lenefors (s).

Detta är inte heller första gången det händer i kommunen.

- Det var samma problem i min bostadsort Vistaberg. Eftersom Huddinge är en kranskommun till Stockholm dit många barnfamiljer flyttar, är det här väldigt viktigt.

Förskolebristen leder till flera konsekvenser för de boende. Till exempel måste flera föräldrar ta bussen med sina barn till dagis, men på bussen finns det endast plats för två barnvagnar, vilket gör att föräldrar ibland inte kan gå på och då måste vänta på nästa buss. Detta leder även till att det blir svårt för förskolor att planera sin verksamhet, då de inte vet när barnen kommer.

- Vi måste köpa ett till SL-kort för 800 kronor per månad för att kunna lämna våra barn på dagis, så det blir höga extra kostnader, säger en förälder i Visättra backe.

Andra som är mer nyinflyttade har fortfarande kvar sina barn i sin tidigare hemkommun.

- Vi har kvar våra barn på dagis i Västerhaninge, vilket innebär en timmes pendling per dag och att någon av oss måste gå tidigare från jobbet, säger en annan förälder i Visättra ängar.