Flemingsbergsgruppen hjälper en dam hem på natten. Foto: Flemingsbergsgruppen

Ökad trygghet på lördagsnätter

Av Ina Kråkström & Josefine Mellgren
Flemingsbergsgruppen är ett gäng ungdomar som nattvandrar lördagsnätter. Nu är allt fler unga intresserade av att delta.

Flemingsbergsgruppen består av sex stycken pålitliga ungdomar i åldrarna 17-22. Under hela hösten fick de utbildning i bland annat konflikthantering och etik. Verksamheten drog igång i januari och syftet är att öka tryggheten.

– Jag har valt personer som jag tror är bra förebilder. Jag tror att det är viktigt att det blir bra från början och att gruppdynamiken fungerar, säger gruppledaren Murat Erdal

Murat Erdal berättar att flera unga har undrat ifall de kan få vara med. Under hösten kommer gruppen att rekrytera nya medlemmar och Murat Erdal hoppas därför att intresset skall vara högt.

– Det är alltid positivt att ha detta på sin cv. Jag tror att det ökar många ungdomars arbetsmöjligheter och ger dem erfarenhet, säger Murat Erdal.

Hittills har Flemingsbergsgruppen fått väldigt positiv respons. De flesta lördagarna är det lugnt, men ibland möter gruppen utmaningar.

– Vi hamnade mitt i smeten under ett krogbråk i Visättra. Gruppen arbetade dock väldigt bra och vi lugnade ner situationen snabbt. Jag var väldigt stolt över gruppen efteråt, säger Murat Erdal.

Vissa lördagar har det varit så kallt att vandrandet försvåras. Då brukar gruppen finnas på ungdomsgården Ungzon Flemingsberg istället.

– Förra lördagen bjöd vi några unga in till ungdomsgården. Vi spelade sällskapsspel och käkade korv med bröd, alla slapp frysa, ler Murat Erdal.

Murat Erdal vill gärna i framtiden se att gruppen växer till sig och blir mer etablerad. Hans strävan är att ge unga i Flemingsberg en sysselsättning och öka deras framtidstro.

– Vårt syfte är inte bara att vandra i varje hörn och håla, det är mycket mer än så. Vi vill bidra till något gott för Flemingsberg och dem som bor här, säger Murat Erdal.