Just nu finns det bara några bänkar inne på stationen. Foto: Rebecca Strömbäck

Nästa vår invigs Flemingsbergs station

Av Rebecca Strömbäck
Varje dag passerar 20 000 personer Flemingsbergs station. Stationshuset har under lång tid varit i behov av renovering och i januari i år påbörjades en total ombyggnad.

Budgeten ligger på 120 miljoner, målet är att stationshuset ska vara klart våren 2018.

Projektledare Edward Klompmaker berättar att efter ombyggnationen kommer stationshusets yta vara samma som tidigare, men det blir tio restauranger och butiker.

– Stationshuset ska vara färdigbyggt vid årsskiftet men butikerna öppnas troligen 1-2 månader senare.

Vilka restauranger och butiker som ska flyttar in är fortfarande inte bestämt. Fyra restauranger och caféer ska tillsammans bilda en så kallad food street. Inspiration har bland annat kommit från Stockholms Central där strömmen av resenärer går förbi butiker och matställen. I stationsbyggnaden kommer det därmed inte finnas mycket sittplatser i korridorerna. Det kommer istället att finnas ett litet väntrum men fokus kommer att ligga på att få resenärerna till matställenas serveringar.  

Det blir också en takterrass. Där kommer det att finnas sittplatser för att äta maten som köpts i huset.

Ombyggnationen sker i fem etapper, för att stationen ska kunna hålla öppet under hela ombyggnaden.

– Det är lite som ett organiserat hela havet stormar, skrattar Cecilia Garnath, pressansvarig på ägaren Jernhusen.

Dessa fem etapper kommer dock inte resenärerna märka av. Det är en planering för byggarbetarna. Det handlar om hur bygget kommer ske och var de resande ska gå för att ta sig till perrongerna. I och med att golven ska bytas i hela byggnaden kommer väggarna att flyttas år olika håll. Till exempel kommer väggarna i etapp ett att vara mer åt universitetsområdet, medan väggarna flyttas mer åt vänster och polisen vid etapp två.