Polis Karl Forsberg.

Karl Forberg, kommunpolis i Huddinge. Foto: Clara Silfwerplatz.

"Vi behöver fler poliser"

Av Clara Silfwerplatz och Hedvig Spångmark
Vårbudgeten ger mer pengar till polisen. Men vad kan man få för 700 miljoner kronor? Lokalpolisen och polisstudenterna i Flemingsberg vill se fler kollegor och bättre arbetsvillkor.

I tisdags presenterade finansminister Magdalena Andersson vårbudgeten för 2017. Enligt förslaget ska polisen få 700 miljoner kronor med motiveringen att polisen står inför stora utmaningar. Resurserna ska bidra till att bekämpa och förebygga brott.

Karl Forsberg, kommunpolis i Huddinge, menar att fler poliser skulle innebära en efterlängtad avlastning och mindre övertidsarbete samt resurser till förbyggande polisarbete.

– Vi behöver fler poliser i Huddinge. Idag behöver vi trolla med knäna för att få den dagliga utryckningsverksamheten att gå runt, säger Karl Forsberg.

Förslaget skulle gynna polismyndigheten, hittills framgår inga konkreta exempel på hur pengarna ska fördelas och tillämpas. Polisstudenter på Södertörns högskola håller med om att det krävs bättre förebyggande arbete inom polisen.

Polisstudenterna på Södertörns högskola. Foto: Clara Silfwerplatz.– Det är för få poliser som det är nu. Så jag hoppas att vi blir fler, säger polisstudenten Victor, 28 år.

Poliser måste avrapportera efter varje enskilt ingripande de gör och det administrativa arbetet tar upp mycket tid.

– Det skulle vara skönt om de som vill jobba administrativt fick göra det, och vi som vill jobba mer i fält fick chans till det, säger polisstudenten Felix, 22 år.