Flemingsberg ska bli säkrare

Med mer belysning och ko-tunnlar vill Huddinge kommun öka tryggheten i Flemingsbergs offentliga miljöer. Men vad tycker egentligen invånarna?
Huddinge kommun har satt upp fotomontage av kor i två tunnlar under Huddingevägen. På sin hemsida skriver kommunen: ”Intentionen är att med hjälp av kossornas trygga blickar och närvaro omvandla en ödslig och otrygg miljö till att upplevas mer levande och trygg.” Dock framgår det inte vilken forskning de baserar sitt utlåtande på.

Flemingsberg ska bli tryggare, bland annat genom mer belysning i parker och bilder på kor i tunnlarn.

I Flemingsbergscentrum står Sandra Embermark, 31 år. Hon har jobbat som sjuksköterska på både Karolinska universitetssjukhuset och på anstalten Hall, där man har satsat på målningar i katakomberna för en lugnande effekt.

– Generellt vet man att målningar och färger påverkar hjärnan och kan lugna människor, säger Sandra Embermark.

Hon tror även på mer belysning för att skapa trygghet, men säger att det skulle behövas mer. Bland annat gångstråket mellan Tullinge och ICA Maxi i Flemingsberg.

– För att gå där i mellan måste man igenom en tunnel, förbi ombyggnationer och kommer ut på en stor parkering. Hela vägen är oftast folktom och dåligt upplyst. Känns otryggt, säger hon.

Peter Samuelsson, 56 år, har bott i Flemingsberg i flera år och tycker att kommunen behöver göra mer för tryggheten, fram för allt för barnfamiljer.

– Det är väl fint att tunnlarna inte är grå längre, men vad ska kossor göra för tryggheten, säger Peter Samuelsson.

Nytt i Flempan har försökt nå projektledarna, men har inte fått något svar.