Emma Homlstrom i butiken Fleming.

Emma Holmström jobbar i second hand butiken Fleming. Foto: Clara Silfwerplatz.

Affären där vinsten går till psykiatrin

Av Clara Silfwerplatz och Hedvig Spångmark
I second hand-butiken Fleming finns allt från balklänningar till örhängen gjorda av glödlampor. –Vi tar in allt egentligen. Så länge det ryms i en bil och får plats här, säger Emma Holmström.

När man kliver in genom skjutdörrarna möts man av vänliga ansikten. På ställningar hänger kläder och skohyllan är fylld av fynd. Vid disken gjord i trä kan man kika in genom glaset och titta på smycken, klockor och annat smått.

En trappa upp möts man av porslin och glas i alla dess former mot den wasabigröna färgen på väggarna. Mitt i rummet står en matchande soffa i grönt. Tidningar och böcker står uppradade och inspirerar till läsning.

–Vi tar in allt egentligen. Så länge det ryms i en bil och får plats här, säger Emma Holmström.

Ingånen till butiken Fleming. Foto: Clara Silfwerplatz.

 

Emma Holmström är aktivitetshandledare på second hand-butiken Fleming som ägs av Huddinge kommun. Hon och hennes tre kollegor är anställda av socialpsykiatrin i Huddinge. Huddinge kommun gjorde en enkät om möjligheter till arbetsträning, och där lyftes önskemål om en second hand-butik.

Socialpsykiatrin stöttar personer med psykisk ohälsa, som vill komma ut i arbete efter frånvaro från arbetsmarknaden. Just nu är det tio personer som arbetstränar i butiken. De får jobbet via biståndskansliet vid socialpsykiatrin i Huddinge.  Deras arbetstimmar och uppgifter är individanpassade.

Emma Holmström och hennes kollegor jobbar halvdag i butiken och andra halvan jobbar de i en annan lokal i samma byggnad. Där kan de som arbetstränar umgås, delta i kurser, samt använda dator och telefon.

Vinster från butiken används till olika aktiviteter. De varierar beroende på gruppens önskemål. I den mån det går tas besluten tillsammans. Man gör utflykter, går på museer och så vidare.

–Vi har inget vinstintresse, pengarna går till Huddinges socialpsykiatris sysselsättning, säger Emma Holmström.

Ett annat initiativ till sysselsättning i kommunen är projektet Rådesign, som tar vara på material som exempelvis trasiga tyger och repiga vinylskivor vilket de förvandlar till kuddar, smycken och andra kreativa föremål som sedan säljs i butiken.

– Vår butik är en kvartersbutik med stammisar som kommer in. På många loppisar är det dyrt, vi vill att man ska hitta fynd här. Second hand är bra för miljön. Något som en person inte längre vill ha kan någon annan uppskatta, säger Emma Holmström.