Flemingsberg expanderar, vad tycker invånarna om det egentligen? Foto: Frida Linde, Skissbild: Skanska/Sweco

Flemingsberg blir storstad - vad tycker invånarna?

Enligt Huddinge kommun kommer Flemingsberg bli mer storstadslik. Detta betyder att kommunen ska bygga en ny stadskärna med ett nytt resecentrum vid Flemingsbergs station - som kan bli mittpunkten för kollektivtrafiken i södra Stockholm. Men vad tycker invånarna i Flemingsberg egentligen?

Idag passerar det omkring 25 000 resenärer vid Flemingsbergs station, en siffra som kommer att öka till cirka 600 000 resenärer till år 2030 enligt Huddinge kommuns hemsida. Därför har en upprustning av Flemingsbergs station påbörjats för att kunna möta behoven av de nya resenärerna.

 

Nytt i Flempan har pratat med Frida Linde, som bor i Flemingsberg, och hon tycker att det varit jobbigt med ombyggnationen vid stationen. 

  – Det är oftast vi som bor i Flemingsbergs som ska ta pendeln in till stan på morgonen. Och när det har byggts på stationen har det blivit väldigt trångt, och jättesvårt att ta sig fram när man möts av alla studenter som ska till högskolan eller universitetet. Man kommer inte fram för att det inte finns plats.

 

Restauranger och butiker ska bland annat komma till stationen, och kommunen hoppas att den nya stadsmiljön ska bli mer attraktiv för resenärerna. Detta beräknas vara klart tills februari 2018. Ett nytt resecentrum ska även byggas på stationen, och väntas enligt Huddinge kommun bli södra Stockholms centralstation. Tanken med resecentrumet är att smidigt koppla samman kollektivtrafiken i Flemingsberg. Frida Linde har dock blandade känslor kring byggandet.  

  – Man tänker att det ska bli till något bra, men det är frustrerande att behöva gå omvägar hem nästan varje dag för att det byggs något nytt på vägen.

 

Kommunen menar att Flemingsberg har goda förutsättningar för utbyggnad som kan skapa en mer stadslik känsla, detta tack vare de stora arbetsplatserna: Karolinska sjukhuset, och universiteten. Dessvärre har Flemingsberg haft svårigheter att lyckas med kvällslivet i stadskärnan. Detta beror på att de verksamheter som bedrivs idag, skolorna och sjukhuset till exempel, är kopplade till vanliga kontorstider på dagtid.

 

Frida Linde håller med om att kvällslivet inte är bra i Flemingsberg och hon reflekterar kring vad hon saknar.

  – Det är jättebra att det kommer nya butiker hit. Det är ju många som bor här och fler kommer det att bli. Jag hoppas att Flemingsberg kan få en kvarterskrog, kvällslivet här är ju inte det bästa. Sen skulle jag vilja se mer vanliga affärer som ICA eller Konsum som får det att inte kännas för “förortigt” - alltså inte bara stora matbutiker som Lidl och ICA Maxi utan några mindre också.