Bill Thernström och hans kollega i Masmo. Foto: Mollie Aamisepp

Bill Thernström och hans kollega rustar upp gamla cyklar. Foto: Mollie Aamisepp

Bill ger cyklar nytt liv

Av Mollie Aamisepp
Bill Thernström fick sin första cykel när han var 13 år. Det var en gammal, dammig damcykel som blivit övergiven och skulle skickas till skroten. Några år senare startar han Easy ReCycling där han räddar gamla cyklar från att skrotas, lagar dem och säljer dem sedan vidare.

Bill bodde under några år i Brasilien på vintrarna, och när han kom hem till Sverige på senvåren var det för sent att söka sommarjobb. Då började han istället köpa gamla cyklar, rusta upp dem och sedan sälja vidare.

 

– Det var en schysst grej. Det gick så pass bra att jag kunde livnära mig på det under somrarna i Sverige. Det var väl där som sedan tanken på Easy ReCycling växte fram, säger Bill Thernström, grundare av Easy ReCycling.

 

När han flyttade hem permanent till Sverige tog han kontakt med flera bostadsföreningar i Stockholm för att se om han kunde få alla gamla cyklar de skulle skicka till skroten, i utbyte mot att han själv kom och hämtade dem. Eftersom det är dyrt att anlita någon som kommer och skrotar alla övergivna cyklar var det ett bra alternativ för bostadsföreningarna.

 

– Min uppskattning är att det slängs runt 50 000 till 100 000 cyklar per år i Stockholm. Folk flyttar eller får punktering och lämnar cyklarna istället för att ta hand om dem eller fixa dem. Vi följde Brommas skrot i ungefär ett år. Under det året skrotades 2 500 cyklar, bara i Bromma, säger Bill Thernström.

 

I november fick Easy ReCycling tag på en tomt bakom en verkstad i Masmo. Där kan de nu ställa alla sina cyklar de får in. Fram till de fick tillgång till tomten kunde de ta in ungefär 2 000 cyklar per år, men den siffran förväntas öka nu när de har mer lagringsutrymme. På tomten planerar de att bygga ett kallförråd där cyklar kan förvaras, men också en verkstad så att de också kan laga cyklarna på plats.

 

– Den största utmaningen har under hela resans gång varit utrymme. Vi hade under en kort tid en liten plätt i Bromma, men fick plötsligt flytta när de skulle bygga bostadsområden där. Under en kort period hade vi också en affär i Vasastan, men det var inte alls det jag ville göra. Det blev mer som en cykelverkstad i stan, och begränsade oss mycket. Jag vill ha stora volymer till låga priser, och därför bestämde jag mig för att lägga ner butiken, berättar Bill Thernström.

 

Nu i helgen håller Easy ReCycling sin startloppis. Loppisen kommer att hålla till på deras nya tomt i Masmo. Efter det hoppas de kunna hålla en loppis varannan helg under hela sommaren.

 

– Vi får in så många cyklar så vi måste hålla många loppisar, helt enkelt för att vi ska få plats. Nu i helgen kommer vi att sälja många cyklar i ursprungsskick, som vi inte gjort så mycket med. När det kommer till secondhandcyklar vill folk ofta ha dem så billigt som möjligt. Så länge den rullar så räcker det, säger Bill Thernström.