Amal Shehadeh och Lisa Kormano arbetar på Seniorträffen. Foto: Bim Jacobsson.

Gemenskap
på Seniorträffen

Av Bim Jacobsson
I Flemingsbergs centrum finns ett höghus dit alla pensionärer är välkomna. Nytt i Flempans möter personerna på seniorträffarna, där de upplever en stark gemenskap.

Seniorträffarna äger rum i Flemingsberg måndag till fredag. Hit kommer pensionärer för att umgås och delta i olika aktiviteter. Här erbjuds bingo, kortspel, tv-spel, musikunderhållning och filmvisning. Lisa Kormano och Amal Shehadeh jobbar på seniorträffarna och beskriver stämningen som hemtrevlig och att det alltid händer något.

 

– Vi pratar om nyheter och allt möjligt. Inte bara sjukdomar utan allmänt vad som har hänt, det är som en familjegemenskap. säger Lisa Kormano.

 

Flera pensionärer drar sig för att komma till träffarna.

 

– Det är svårt att motivera de äldre att komma hit, hur når vi ut till dem? Många pensionärer är självgående och aktiverar sig. Vissa tycker det är svårt att träffa nya människor också. Men vi försöker, säger Lisa Kormano.

 

Flest kvinnor på träffen

 

Människor som kommer till träffarna är allt ifrån 67 till 93 år. Det är flest kvinnor som kommer på seniorträffarna. Affe Zhgenti har jobbat fyra år på Huddinge Kommun. Han anordnar en träff i månaden för endast herrar för att öka intresset. Vid varje träff så fikar man och samtalar kring förutbestämda teman.

 

– Vi pratar sport, allt från golf till fotbolls-VM 1942. Så det är mycket prat. Men det är också en härlig miljö och att det är viktigt att gå på sittgympa, säger Affe Zhgenti och ler.

 

 

 

Arne Wallmark, 83 år, är en av pensionärerna som kommer till herrträffarna. Han trivs här för det sociala och gemenskapen.

– Kaffet är okej och fikat är bra, säger Arne Wallmark.

 

Per Gidlund, 78 år fyller i och tycker det är skönt att komma hit och prata.

– Jag har kommit hit sen 2004, så jag trivs här. Man är liksom inte ensam, säger Per Gidlund.

 

Roland Bredin, 83 år tycker det är skönt när sommaren kommer och kan bara hitta en negativ sak om seniorträffarna. Det är att han aldrig vinner på bingo.

 

Erbjuder svenskakurser

 

Seniorträffens anställda har stora ambitioner att erbjuda träffar för äldre som inte kan svenska. Varje vecka får de arabisktalande pensionärer umgås och samtidigt lära sig språket genom svenskaundervisning. Amal Shehadeh som jobbat med dessa kvinnor på seniorträffarna i två år.

                                                                                                               

– Alla här bor i Flemingsberg där vissa är släkt och kommer från samma kultur. Alla är här fem dagar i veckan. Vi syr, äter mat och många bakar hemma och tar med sig hit. Ett roligt sällskap, säger Amal Shehadeh.

 

 

 

Khalida Qaqao tidigare apotekare kommer till träffarna för att prata med varandra och spela kort. Det spelas även en del bingo. Hon tycker att det är en bra mötespunkt. En av pensionärerna säger att det är skönt att solen börjar titta fram.

 

– Det är solen från Irak som kommer, säger en av kvinnorna och ler upp mot himlen