Scoutledare Maria med en av hennes scouter. Foto: Emmy Norgren

En dag i Scoutledaren Marias liv

Av Emmy Norgren
I världen finns 38 miljoner scouter. 100 000 av dessa bor i Sverige. Nytt i Flempans reporter åkte och träffade en av dem på Sågstugevägen i Flemingsberg.

Flemingsbergs scoutkår har funnits sedan 1966. Varje avdelning är uppdelad i små grupper eller patruller. I patrullerna får scouterna träna sitt ledarskap genom att leda andra som är yngre eller lika gamla. Varje avdelning träffas en gång i veckan i deras lokal.

 

Maria Carlman har varit aktiv i Flemingsbergs Scoutkår sedan hon var åtta år gammal. Hon började som juniorscout för 28 år sedan och är idag ledare för bäverscouterna och spårarscouterna. Jag träffar henne i kårlokalen tillsammans med hennes dotter Alida Carlman som är en Bäverscout. Alida sitter och gnager på en kycklingklubba och en morot medan jag intervjuar hennes mamma.

 

Det finns sammanlagt åtta stycken avdelningar med olika typer av program som är uppdelade efter ålder inom scoutkåren. I Flemingsberg finns det Bäverscout, Spårarscout, Upptäckarscout, Äventyrarscout och Roverscout. Alla scouter har en gemensam scoutskjorta som är blågrön. Halsduken visar vilken kår man tillhör.

 

– Svart och vit är Flemingsbergs scoutkårs färger. Skjortan har även en logga som visar en scoutlilja.

 

En vanlig dag med scouterna

I början sitter scouterna i en cirkel och tänder en tändsticka där de låter glöden gå runt. Efter det får barnen berätta vad de har gjort i veckan. Därefter pratar de om dagens planer och då brukar alla barnen ha väldigt mycket spring i benen, då blir det lek. Efter lek har de ett pass. där de till exempel letar naturtecken. Efter passet har de ett avslutningsrop. Då står alla i ring och håller armarna om varandras axlar och ropar:

 

“Pigga, glada, tuffa, yra, goda kamrater alla fyra. Gräshoppa, fjäril, humla, myra, SMÅKRYPEN!”

 

Det roligaste i scouterna tycker Maria är aktiviteterna med barnen och hela scoutkonceptet som hon har möjlighet att få driva. Vissa dagar känner hon sig less på allting och känner att hon inte orkar, men när hon går till scoutkåren fylls hon med en massa energi.

 

Utmaningar som scoutledare

Som scoutledare ställs man också inför olika utmaningar. Det svåraste enligt Maria är att få med alla barn på samma aktivitet.

 

– Alla har olika viljor och olika mycket spring i benen. Det viktigaste som vi lär barnen är gemenskapen och att man alltid ska hjälpa varandra och ta hand om naturen. Helt enkelt sunda livsvärderingar.

 

De senaste åren har Flemingsbergs scoutkår drivit ett valborgsfirande på Visättra IP. Det är deras största arrangemang som är ett sätt för dem att få in pengar till kåren. På valborgsfirandet har de bland annat café, grill, lotterier, sockervadd, fiskdamm och fackeltåg.

 

Lägerevenemang

Efter att Alida har ätit upp sin kycklingklubba börjar hon berätta om vad scouterna gör på hajker och läger. När scouterna är på läger brukar de grilla korv och ha lägerbål, berättar Alida. Scoutkåren åker mest på hajker. En av gångerna bodde de med barnen i en stor träkåta utan el och vatten. De gjorde all mat över öppen eld. Barnen fick leka väldigt fritt i skogen.

 

– Dagen efter när vi vaknade var det snö på marken. Alla ungar var glada och nöjda. Det är en av de hajker som jag kommer ihåg mest.

 

Precis utanför kårlokalen börjar skogen, det är det bästa naturområdet i Flemingsberg enligt Maria. Naturreservatet börjar en liten bit bortanför ängarna och en idrottsplats.

 

När jag frågar Alida vad man ska göra när man går vilse svarar hon att man ska sätta upp kläder på grenar, till exempel en halsduk. Då kan polisen hitta en lätt som en plätt. Om man går vilse kan man krama ett träd också.