Stanic på skolgården på Visättraskolan. Foto: Ida Johansson.

Ett känslomässigt stipendium

Av Ida Johansson
Visättraskolan står för kunskap, trygghet och trivsel. Tikki Stanic är trygghetsansvarig på skolan och är en av de som blivit tilldelad stipendiet Ebbas Hjärta i veckan. Han berättar hur hans trygghetsarbete blivit byggstenar för skolans stabilitet.

Solen skiner över Visättraskolan. På gården leker barnen tillsammans med pedagogerna.

 

Stanic som trygghetsansvarig på Visättraskolan spelar en mycket betydande roll i att säkra elevernas trygghet.

 

– På Visättraskolan har vi någonting som vi kallas för prioriterad elevhälsa, säger Tikki Stanic.

 

Stanic fick i måndags stipendiet Ebbas Hjärtan. Stipendiet delas ut av Svenska Hjärtan tillsammans med pappan till Ebba Stefandotter Åkerlund. Ebba var bara 11 år när hon dödades i terrorattacken på Drottninggatan. Stipendiet har till syfte att uppmuntra barn, ungdomar, elever och vuxna att skapa en bättre värld och vardag. Stiftelsen vill hjälpa till att skapa flera förebilder genom att lyfta fram personer som får andra att må bättre. Stanic berättar att stunden var mycket känsloladdad.

 

Pratat i TV och radio

 

Skolan har länge varit uppmärksammad från olika håll på grund av deras värderingar och arbete för tryggheten.

 

– Vi har blivit intervjuade av Sveriges radio, suttit i TV4 morgon och även SPSM, specialpedagogiska myndigheten, har gjort en kortfilm om oss och vårt arbete på skolan säger Stanic.

 

Från början är Stanic beteendevetare och har jobbat inom behandlingsbranchen med både vuxna och barn som haft det svårt.

 

– För två år sedan inriktade jag mig på skolor. Jag började arbeta på Visättraskolan i höstas och jag trivs hur bra som helst, ler Stanic brett.

 

Jobbar inte ensam

 

Stanic är inte ensam i trygghetsarbetet på skolan. I trygghetsteamet jobbar sammanlagt sju personer som samtalar och diskuterar tryggheten på skolan varje fredag.

 

– Vi planerar vårt värdegrundsarbete och pratar även mycket om sociala medier. Vi gör besök i klassrummen och visar att vi finns där för just dem. Alla elever ska alltid ha en vuxen på skolan som de känner att de kan lita på, visionen kommer från Huddinge kommun, säger Stanic.

 

Främst vill teamet lära barnen om deras egna gränser och hur de kan skydda sig själva. Eleverna får också lära sig om konflikthantering där de själva resnonerar och ifrågasätter sina handlingar.

 

–Vi tror att detta bygger upp dem och skapar respekt mot varandra samt pedagoger.

 

Ingen ska känna sig utanför

 

Skolan har även valt att satsa på rast-verksamheten, #roligareraster.

 

– Eleverna sa att rasterna inte var roliga. Pedagogerna har därför fått i uppgift att under några pass i veckan agera rastvärdar. De arrangerar lekar och andra aktiviteter, främst för att barnen ska blir aktiverade men också för att ingen ska behöva känna sig utanför. Här är alla välkomna, säger Stanic.


Aktiviteterna varierar, allt från fotboll till dans, spökboll och hinderbanor.

Detta har blivit mycket omtyckt och när barnen får svara på enkäter om hur de trivs. Resultatet har visat sig positivt då nittiofem procent svarat bra eller mycket bra. Stanic menar att det är ett bra sätt att minska utanförskap.

 

Visättra har i många år varit en orolig skola som förr bara hade drygt tvåhundrafemtio elever.

 

– Idag har vi nästan dubblat den siffran med ca 400 elever. Det gläder mig när man ser förändring och när det speglas i elevernas beteende, säger Stanic och man ser glöden i hans ögon.
 

"Trygga rummet"

 

Tillsammans med skolans kurator öppnade Stanic nyligen ”trygga rummet”. Rummet kommer vara tillgängligt tre gånger i veckan och dit kan man gå om man hamnat i bråk eller bara vill prata. Enligt Stanic är eleverna duktiga på att leta upp sina lärare och berätta när det uppstått ett problem.

 

I måndags samlades alla elever och lärare nere i skolans gymnastiksal. De hade en minnesstund för Ebba. Några elever uppträdde med sång och Svenska Hjärtan berättade lite om stipendiet Ebba Hjärtan.

 

– Jag personligen känner mig väldigt påverkad av terrorattacken, det tror jag många känner. Jag får rysningar när jag tänker på hur sättet människor ställde upp för varandra den dagen, det är verkligen någonting som jag kommer att minnas. Det finaste i mänskligheten visade sig i det svåraste, avslutar Stanic.