Lisa Kormano har jobbat med äldrevård sedan 1976. Foto: Bim Jacobsson.

Lisa tröttnar
aldrig på de äldre

Av Bim Jacobsson
Lisa Kormano har jobbat aktivt inom vården sedan 1976 och brinner för människor, framförallt pensionärer. Hon är en eldsjäl vars mål är att få med äldre i samhället.

På seniorträffen på Diagnosvägen 4E i Flemingsberg träffar jag värdinnan Lisa Kormano. En aktiv dam som vid 21 års ålder kom till Stockholm från Finland. Det känns hemtrevligt och virkade tavlor hänger på väggarna. Efter en lång karriär inom vården fortsätter Lisa att inspirera och arbeta med andra människor.

 

– Hur jag kom hit? Jag jobbade inom äldrevården förut men sedan blev jag stelopererad vilket gjorde att jag inte kunde utföra mina arbetsuppgifter inom äldrevården. Då rekommenderade min chef detta arbete. Så nu har jag varit här i nio år, säger Lisa Kormano.

 

Alla är välkommna

 

Lisa Kormano berättar att alla är välkomna till seniorträffarna och att hon gärna ser fler som kommer till träffarna. Hon brukar fråga människor i centrum om de vill komma in på kaffe. Lisa vill visa pensionärerna hur mycket möjligheter de faktiskt har och visa på vilken fin gemenskap de har på seniorträffarna.

 

– Det är många äldre som är ensamma. Men här är man inte ensam och det är det som är viktigt.

 

Under tiden som Lisa arbetar träffar hon många människor och hon är noga med att alla dyker upp och mår bra. Hon har nära kontakt med hemtjänsten för att på så sätt hålla bättre koll på hur alla mår. Om någon fattas är Lisa snabb på att kolla vad som hänt.

 

– Det finns en man som alltid brukar vara här men en dag dök han inte upp. Jag blev orolig och ringde hemtjänsten. Det visade sig att en olycka skett, jag ordnade så att han fick komma till sjukhuset. Han mår bra nu och dök upp här igår.

 

"Jag vill att det ska se fint ut"

 

Lisa tycker det är viktigt använda larmklocka. Flera av de äldre använder mobilen som larm men Lisa tycker att det inte är pålitligt då man ofta lägger ifrån sig sin mobil.

 

Det märks att Lisa brinner för det hon gör och är mån om alla. Hon ringer även pensionärerna på deras födelsedagar för att gratulera på dagen.

 

– Vi firar alla högtider, påsk, våffeldagen, kanelbullens dag. Då dekorerar jag med namnplaceringar, servettringar för jag vill att det ska se fint ut.

 

På dagarna är det mycket spring, många samtal och många koppar kaffe. Kaffebryggaren är alltid igång. En av de populäraste aktiviteterna är bingo.

 

– Bingo, det går vilt till ska du veta. Det är rena rama sången, säger Lisa och skrattar.

 

Lisa menar att det bara är ett spel men det finns många som vill vinna.

 

– Men på fredagar är det fyra spel och mer lugnt.

 

Glädje och sorg

 

Det är inte alltid glädje i Lisas jobb. Hon menar att det också ryms vemod i hennes yrke, då hon förlorat många vänner. Hon är noga med att alltid ha minnestunder på träffarna eller så ser hon till att gå på alla begravningar. Det finns alltid en oro när någon inte dyker upp. Men arbetet skänker henne glädje.

 

– Jag tycker om det här för jag är social själv och tycker det är jättekul att träffa alla.  Vi har en jargong och skojar mycket. Vi kan säga saker rakt ut för att reta varandra.

 

Det finns en fin värme i Lisas ansikte när hon berättar om seniorträffarna och hur stämningen är. Hon kallar sig själv värdinna, en värdinna som ser till att alla har det bra och som serverar otroligt mycket kaffe.  

Läs mer: