Berit Cassel jobbar på butiken. Foto: Bim Jacobsson.

Prylar för välgörenhet

Av Bim Jacobsson
Trenden att köpa begagnat har nått Flemingsberg. I Svenska Kyrkan finns en secondhand-affär där kan du köpa allt från kläder till leksaker.

Secondhandaffären som drivs av Svenska Kyrkan skänker alla pengar de får in till välgörande ändamål. I butiken kan du finna kläder, en rutig duk eller en rolig figur. Kunderna som kommer till hit är i olika åldrar och öppettiderna är 14–18 på torsdagar. Berit Cassel, anställd, tycker det är roligt att möta så många människor.

 

– Förut hade vi butiken öppen under flera dagar men det ändrades till endast torsdagar. Jag tyckte då att det skulle vara viktigt att ha öppet till 18 för att inte alla slutar 16. Så jag erbjöd mig att jobba till 18 så fler fick möjlighet att hinna hit. Många barn kommer hit för att titta på alla leksaker. Så det är full rulle, säger Berit Cassel.

 

Stamkunder

 

Efter jul blev lokalen målad i en ljusare färg och just nu försöker personalen få till belysningen. Klockan är två och det är redan flera personer i butiken. En av de som väntat på att det ska öppna är Anna-Maja Letho. Hon handlar ofta men just idag har Anna-Maja en rullvagn full med porslin som hon ska ge till affären.

 

– Många går hit för priserna, det kan kosta 10 kr för en tröja. Ibland hittar jag något men det är också roligt att titta, säger Anna-Maja Letho.

En stund senare har Anna-Maja hittat en vit blus som hon ska testa.

 

– Det är en härlig miljö och det som är bra är att du bidrar till församlingens sociala arbete, säger Torbjörn Gustavsson som också jobbar i butiken.

 

När det gör ont i benen och du känner dig trött efter shoppingen så går det att köpa kaffe och fika. En av kunderna tar fram ett par träskor och frågar en anställd om skohorn.

 

–Här kan man alltid hitta något, du går aldrig härifrån tomhänt, säger kunden och ler.