Camilla Wennström tycker det är viktigt att anpassa dagen efter hundarna. Foto: Emmy Norgren.

På Spadertass
tar hundarna siesta

Av Emmy Norgren
I Sverige finns det totalt 421 hunddagis. Vid Björnkullaringens fritidsområde ligger ett av Flemingsbergs hunddagis, Spadertass. En tränad vuxen hund brukar klara av att vara ensam totalt 5 timmar per dag enligt Svenska Kennelklubbens hemsida. På Spadertass är hundarna aldrig ensamma då Camilla Wennström alltid vill göra hundarnas vardag till den absolut bästa.

Camilla Wennström är ägare för hunddagiset Spadertass sedan tolv år tillbaka. Med lång erfarenhet i branschen vill hon göra saker annorlunda. Tid och omvård av hundarna ska prioriteras i hennes verksamhet.

 

Dagiset har 40 stycken hundar inskrivna och även en del deltidshundar. När Camilla skulle välja ett namn till sitt hunddagis satt hon och spelade patiens, hon fick då upp ett spaderkort och tyckte att symbolen såg ut som en hundtass. Hon bestämde sig då för namnet Spadertass.

 

 

En vanlig dag

Spadertass öppnar klockan 06.30 varje morgon och redan vid 09.00 har de bestämt vilka hundgrupper som ska göra vad. En del hundar har speciella behov då de kan vara gamla, skadade eller nyopererade. Spadertass anpassar då promenader och aktivering efter de behoven. Men dagen börjar alltid med en promenad.

 

Efter promenaden är det dags för extra-aktivering i en större kurslokal. Tack vare extra-aktiveringen så har hundar som har haft förtroendeproblem förändrats och fått mycket bättre självförtroende. Klockan 12 är det lunch. Fram till klockan 14 är det sedan siesta. Efter siestan är det eftermiddagspromenad. Från klockan 15-18 är det en från personalen som städar, tvättar och lämnar ut hundarna och stänger för dagen.

 

 

Förkrav på hundarna

De hanhundar som hunddagiset tar emot måste vara kastrerade eller chip-kastrerade som är en kemisk kastrering.

 

— Hundarna måste inte älska alla men de bör fungera med alla hundar för att börja hos oss, säger Camilla Wennström.

 

Det viktigaste för Camilla är att hundarna slappnar av under vilostunderna och att de inte står och stressar vid grinden. För att se att de kan fungera bra med de andra hundarna måste de också kunna slappna av i grupp. Där lägger hon störst vikt. Om de inte är bra i koppel så brukar det ge med sig med tiden.

 

 

Roligaste aspekten

Det Camilla tycker är roligast med att jobba med hundar är att hon får möjlighet att jobba med sin hobby. Hon får möjlighet att träffa många olika raser och se vad som är rasspecifika egenskaper. Camilla tycker även om att hon får möjligheten att vara ute i naturen mycket.

 

– Naturreservatet ligger här alldeles bredvid så vi får möjlighet att vara ute i skogen väldigt mycket. Det är helt fantastiskt. Jag tycker också om att träffa andra människor som har ett hundintresse.

 

 

Svårigheter och utmaningar

Camilla säger att hon alltid ställs inför utmaningar när hon jobbar med både människor och hundar. Det är en utmaning i sig om någonting händer och hon ska hjälpa till med olika önskemål. Dagligen jobbar Spadertass med gruppdynamiken så alla trivs och mår bra.

 

– Vi har ju ett väldigt tyst hunddagis. Trots att vi kanske har 36 hundar på plats plus personalhundar så är det tyst 99,9% av tiden.

 

 

Äldre hundar

Senaste året har flera hundar gått bort som varit hos henne ända sedan hon öppnade dagiset. Hon har en handfull hos sig just nu som börjar bli väldigt gamla som har funnits hos henne sedan första året hon öppnade. Totalt har åtta stycken hundar gått bort på Spadertass.

 


Det bästa med hundar

– Det bästa med hundar är allt. Man har alltid en kompis med sig. Man kan göra så mycket. De kan göra så mycket. De är uppmärksamma och de vill verkligen göra saker tillsammans med en. De gör mig lugn, säger Camilla och ler.

 


Krav på anställda

Hundarna spenderar mer tid på hunddagiset än med sina ägare, precis som det är för barn på dagis. Camilla vill att hundarna ska få ut någonting av tiden de spenderar på dagiset.

 

De anställda som jobbar på Spadertass måste ha hunderfarenhet och gärna en djurvårdarutbildning. Camilla vill att de ska vara villiga att lära sig, till exempel hur gruppdynamik fungerar, att läsa av olika rasers kroppsspråk eller hur man lugnar ner en hund om den är på väg att bli uppvarvad.

 

– Jag vill att de anställda ska ha en grundkänsla för hundar för att kunna jobba hos mig. De måste förstå att de är på jobbet för att göra dagen till bästa möjliga sätt för varje individ. Det är inget förvaringsställe hos oss utan vi ska göra hundarnas dag till den bästa för just dem.