Här i sällskapsrummet spelar ungdomarna tv-spel eller kollar film. Foto: Ida Johansson.

Med rum för
många intressen

Av Ida Johansson
Ungzon är en plats där unga kan hänga och umgås med vänner. Ray har jobbat på fritidsgården sedan 2006 och berättar för Nytt i Flempan om gemenskapen och sammanhållningen.

Det är en lugn måndagseftermiddag på fritidsgården Ungzon. Ungdomarna är ute och njuter av det fina vädret. Fritidsgården ligger i Flemingsberg centrum. Ray som är arbetsledare på fritidsgården sitter på sitt kontor och är upptagen i telefon. Kontoret ligger i anslutning till föreningens största samlingsyta med soffor, biljardbord, ett café och en scen där det brukar vara uppträdanden, samt en stor skärm där de brukar visa film sena kvällar.

Ray avslutar telefonsamtalet och hälsar mig välkommen. Ungzon består av flera delar och Ray visar mig runt i lokalen och berättar om hur de används.
Det finns ett vilorum där man kan ta det lugnt och få vara ifred. Det finns även några studiorum där man kan ägna sig åt musik. Rummen är låsta och vill man ha tillgång till en studio pratar man med någon av de ansvariga. 


– Vi vill kunna erbjuda olika typer av aktiviteter för att tillfredsställa ungdomarnas intressen. Studiorummen är mycket uppskattade, säger Ray.


Det finns sammanlagt tre studior. Utöver detta finns också en dans- och gymsal.


– Ungdomarna är duktiga på att själva anordna dans här, ibland får vi även besök från föreningar som arrangerar dans i lokalen säger Ray.


Det mest populära rummet på Ungzon är spelrummet. Här finns datorer och en större skärm där man kan spela olika tv-spel. Några tjejer sitter i bakgrunden och spelar Uno. De har varit i skolan idag och kom hit för att umgås. Då och då hör man någon ropa Ray! Det märks att det finns en stark gemenskap på fritidsgården.


– Vi alla visar respekt mot varandra och det är viktigt för att verksamheten ska fungera, säger Ray.

 

Under loven brukar Ungzon arrangera olika aktiviteter. Under påsklovet hade Ungzon fått låna idrottshallen som ligger i samma byggnad som fritidsgården.


– Vi spelade fotboll och basket tillsammans med ungdomarna, och flera andra aktiviteter såklart. Det var riktigt skoj, varje dag var det runt 60 ungdomar här och deltog, säger Ray och ler.

 

Ungzon bjuder med andra ord på en mängd olika roliga aktiviteter för ungdomarna i Flemingsberg. Hit är alla välkomna.

 

– Vi låter ungdomarna vara delaktiga för att göra föreningen så bra som möjligt, avslutar Ray.