Klätterställning. Foto: Filip Åkerlund

Flemingsbergsparken rustas upp

Av Filip Åkerlund
Upprustningen av Flemingsbergsparken inleds om några veckor och väntas vara klar nästa vår. Parken kommer att delas upp i tre delar för att skapa balans mellan lek och lugn.

Förslaget på upprustningen av parken togs fram våren 2016 genom en dialog mellan Huddinge kommun och lokala grupper samt föreningar. Där fick alla möjligheten att lägga fram egna förslag om parkens upprustning.


DEN FOLKLIGA PARKEN Tanken är att den folkliga parken ska bli en aktiv plats där man möts, grillar, sportar, leker och kan ha evenemang. Här kommer det att finnas ett parktorg med grillar, bänkbord, pingisbord och bouleplan.


Multisportplanen byggs om och får en träram med klättervägg och en läktare. Mittemot parktorget byggs en så kallad parkbeach med sand där man bland annat kan träna i utegymmet eller utöva barrgymnastik. Scenen rustas upp och får ett tak som även kan användas som väderskydd för till exempel dagisgrupper.

 

GLÄNTAN Vid denna del av parken placeras flera nya grillplatser med bänkbord. Belysningen i parken rustas upp och kompletteras med nya belysningsstråk för att öka tryggheten i parken.

 

SKOGEN På utvalda platser placeras picknickbord, grillplatser och skräpkorgar. Från gångvägen i parken kommer det att byggas en trappa i anslutning till den nya bebyggelsen längs Hälsovägen.Det gör det lättare att ta sig genom parken.


Positiva till upprustningen - Åsa och Lennart Wennberg
 

Brukar ni besöka parken?

– Nej, inte så ofta. Det är en ganska lång och jobbig väg upp till parken. Lägenheten vi bor i ligger mitt emot parken så vi ser den varje dag.


Vad tycker ni om upprustningen?

– Det är bra och roligt. Från lägenheten ser vi och känner doften av alla i parken varje dag. Vuxna som grillar och barn och ungdomar som spelar fotboll och leker. Sen är det ju aldrig fel med lite nya och fräscha bänkar i parken.


Var ni med och påverkade om beslutet/förslagen?

– Vi gick och deltog vid kommunens träffar vid kyrkan i centrum och tingshuset. Vi ville framförallt ha nya bänkar och nya vägbommar runt parkens gångbanor. Det är många bilar och mopeder som kör på gångbanan där vi bor. Det har kommunen också sagt att de ska inför vilket känns bra. 


Kommer ni besöka parken oftare nu?

– Varför inte. Det beror på om vi orkar gå upp, men det kommer absolut kännas trevligare att gå dit.