Flempan bit för bit

Av Henny Åman
Emma Farm, 29 år, älskar att bygga med lego. En modell av Flemingsberg bestående av 40 000 bitar var hennes första stora bygge. Sedan dess har det bara rullat på.
–Jag är en AFOL (Adult Fan of Lego) som det heter i nördkretsar, säger hon.
  • Börja smått! Det går åt många bitar så för den ovana är det bra börja med mindre byggprojekt.
  • Repetera samma bygginslag flera gånger, det ger en cool effekt. Till exempel flera våningar i ett hus eller många fönster.
  • Gå in på swebrick.se och få inspiration av andra legobyggare.

Emma Farms modell av höghusen i Flemingsberg har alla detaljer på plats. Färgglada fasader, rabatter, lekplatser och gräsmattor. Husen pryds av otaliga små fönster gjorda av legobilars framlyktor.

Idén att bygga just Flemingsberg fick hon efter att i fem år ha bott i ett av höghusen. Modellen stod färdig i slutet av 2016 och sedan dess har den ställts ut den i flera städer.

– Tekniskt har jag utvecklats sedan jag gjorde den men det här var mitt första stora bygge. Jag har fått mycket positiv feedback så det känns väldigt kul.

Som så många andra tyckte Emma Farm om lego som barn men slutade när hon blev runt 13-14 år.

– Jag älskade att bygga när jag var liten men lade av när det började kännas töntigt. Men senare saknade jag det och tänkte ”varför skulle jag inte kunna bygga med lego som vuxen?”.

Legomodell av Flemingsberg. Foto: Emma Farm

För några år sedan tog hon upp intresset igen, plockade fram barndomens sparade legobitar och köpte en säck begagnade bitar online. Sedan var hon fast. Men det dröjde ytterligare några år innan Emma Farm förstod att hon inte var ensam som vuxen legofantast. Swebrick, föreningen för vuxna legobyggare i Sverige, har över 3 000 medlemmar på sin hemsida. Hon uppskattar att de är ungefär 200 aktiva legofantaster.

Swebrick anordnar utställningar där publik kan komma och titta på medlemmarnas legomodeller. De har också mindre, interna träffar där de ses och ”pratar lego”.

– Då pratar vi om byggtekniker, någon ny byggare som har kommit upp på legohimlen, olika färger, nya bitar… Det finns så mycket att prata om, säger Emma Farm.

Ungefär 4 000 kronor i månaden ligger legobudgeten på. Mer får det inte kosta, men det blir sällan mindre. Emma Farm berättar att vissa vuxna legobyggare har svårt att få sitt intresse accepterat på hemmaplan, men för henne har det aldrig varit ett problem. I familjens trea finns ett hobbyrum dedikerat till de många modellerna.

– Mina barn är tre och fem år gamla och de vet precis vilka legobitar som är deras och vilka som är mina. Jag är noga med att hålla dem isär så att mina inte blir skadade. Men barnen tycker också det är roligt att bygga, säger hon.

Någon utbyggnad av Flemingsbergsmodellen har Emma Farm inga planer på. Hon blickar framåt, mot nya projekt. Senast färdigställde hon en modell av Himlabadet i Sundsvall, den står nu uppställd i entrén till simhallen. Förhoppningsvis kommer även Flemingsbergsmodellen att ställas ut i sin större förebild en vacker dag.

– Att ställa ut i Flemingsberg är absolut ambitionen! Det vore jättekul, säger hon.