Fentanyl i nässprayburkar Foto: Polisen

Fentanylrättegång i Södertörns tingsrätt

Av Henny Åman
I fredags fortsatte rättegången mot de två bröder som står åtalade för grovt narkotikabrott och vållande till annans död. Enligt åtalet har totalt åtta personer dött till följd av överdoser av fentanylpreparat som de åtalade sålt. Under fredagen förhördes den yngre brodern.
Fentanyl och snarlikna ämnen är syntetiska opioider. Varianter av fentanyl (acetylfentanyl, butyrfentanyl, acetylfentanyl, ocfentanyl) har tidigare narkotikaklassats.

Fentanyl har samma effekter som heroin men är starkare. Det gör drogen mycket svår att dosera och den har orsakat många överdoser och dödsfall.

Det används som ett smärtstillande läkemedel för bl.a. cancerpatienter.

Fentanyl och liknande substanser säljs via internet i form av nässprayer, pulver och tabletter.

400 personer dött av fentanyl i Sverige sedan 2014.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Rättegången pågår till mitten av maj och i fredags förmiddag förhörde kammaråklagare Tomas Malmenby den yngre av de två bröderna. Åklagaren frågade 23-åringen om hans delaktighet i verksamheten. Den åtalade uppgav att han varit anställd på broderns företag för att packa och skicka försändelser. Han sade sig inte ha vetat om att han gjorde någonting brottsligt. Enligt honom hade han ingen insyn i verksamheten och den äldre brodern tog hand om det mesta av arbetet som att printa leveransadresser, göra beställningar och sköta företagets ekonomi. Den yngre brodern postade 50 till 100 försändelser om dagen, under tiden han jobbade för sin äldre bror.

 

Den åtalade mannen uppger att han inte visste vad fentanyl var förrän han blev åtalad och fick läsa förundersökningen. Samtidigt finns det enligt åtalet sökningar på fentanyl på hans telefon från oktober 2016. Åklagaren påtalade också att mejl och sms som rörde orderbekräftelser skickats till och från den 23-åringens telefon. Mannen uppgav att han inte vet någonting om det och menade att det måste vara hans bror som lånat telefonen.

Fallet har blivit mycket omtalat eftersom det är ovanligt att åtal väcks för vållande till annans död på grund av drogförsäljning. Rättegången fortsätter fram till den 17 maj.