Folkmassa på väg upp till campusområdet mitt i rusningstrafiken. Foto: Rasmus Kumpula

Spontan reaktion på morgonrusningen – "Usch!"

För många börjar dagen tidigt och att då behöva trängas för att komma upp för rulltrappan och sedan ut är ingen bra start på dagen. Morgonrusningen är ett fenomen många oftast har negativa åsikter om. Jag har pratat med resenärer och företag på Flemingsbergs pendelstation.

På vägen ner mot stationen möts jag av en stor grupp människor och förstår att ett tåg precis åkt förbi. På stationen står folk i kö för att få sitt kaffe och ta sig vidare. Julia Ström, mediestudent på Södertörns högskola, står och gör iordning en kopp kaffe när jag kommer fram till henne.  

Vad är din spontana reaktion på morgonrusningen? 

– Usch! Jag brukar försöka undvika den genom att åka lite senare även om det innebär att jag blir sen till skolan. Jag tycker heller inte om att trängas så skulle jag hamna mitt i rusningen går jag hellre vid sidan av. 

Jag går vidare och möter Andréa Sandberg, nybliven mamma, som inte känner av rusningen på samma sätt. 

– Det rör mig inte så mycket. Jag är mammaledig och kan själv bestämma när jag ska gå ut. Folk brukar också hålla lite avstånd när de ser en barnvagn, säger Andréa och skrattar samtidigt som hon rättar till mössan på sin tre månader gamla dotter. 

Markus Johansson, fritidspedagog, har också en åsikt även fast han själv inte berörs. 

– Det är inte roligt alls. Däremot har jag lyxen att börja jobba efter att den värsta rusningen är över. 

Även butikerna och restaurangerna på Flemingsbergs station känner av morgonrusningen. Max, som arbetar som Barista på Espresso House, berättar: 

– Ungefär vid halv sju är det väldigt många kunder och det vi säljer mest av då är bryggkaffe och frukostmackor. Kylan har fått kunderna att byta ut sina is-latte och frappuccinos mot en varm chailatte eller stor kaffe. 

Pressbyrån är eniga med Espresso House och säger: 

– Vår morgonrusning börjar vid halv sju och håller oftast i sig till tio. Det är då ungefär 160 kunder per timme jämfört med 50 till 80 kunder, som det brukar vara när det inte är rusningstrafik. Det kunder köper mest av är kaffe, fikabröd och tobak. 

Själv är jag personen som går in i min egna lilla värld och tränger mig igenom folkmassorna för att komma dit jag ska. Vem har egentligen tid att låta något så simpelt förstöra hela ens morgon, eller till och med dag? Sätt i hörlurarna, på med en bra låt och fokusera på dig själv och ditt välmående tycker jag.