Eleverna hoppar av glädje över att ha vunnit recepttävlingen förra veckan. Foto: Rasmus Kumpula

Eleverna fick bestämma skolmaten

På Visättraskolan avlöser den ena tävlingen den andra. Förra veckan fick eleverna själva bestämma vad som skulle serveras i matsalen i en recepttävling. Vinnarna blev klass 3C med sin kycklinggryta med curry.

Innan tävlingen kunde börja behövde klassen komma överens om vad deras recept skulle vara. Blindröstning, där eleverna tittar ner i bänken och röstar utan att påverkas av klasskompisar, avgjorde många val. Klassföreståndare Malin frågade klassen vilket protein som skulle användas, kött, fisk, fågel, eller något vegetariskt. Fågel vann och eleverna fick därefter leta efter recept med kyckling som huvudingrediens på sina surfplattor. En ny omröstning gjordes och tillslut blev kycklinggrytan, eller Malins pasta som det officiella namnet blev, klassens bidrag till tävlingen. Detta gjordes i alla klasser och tillslut fanns fem bidrag kvar.

 

Fem klasser deltog i tävlingen och deras recept blev skolmaten för hela förra veckan. Varje dag vägdes matsvinnet och den klass vars maträtt hade minst matsvinn vann. Efter att tävlingen var avslutad fick klassföreståndare Malin ett mejl och berättade sedan resultatet för klassen. 

– Vi blev jätteglada och några till och med skrek, säger Julia, elev i klassen. 

Vad var roligast? 

– Det var väldigt roligt att testa de andra klassernas mat, säger Anton. 

– Ja, men jag var lite rädd att spinnerspizzan skulle vinna så det kändes lite pirrigt, tillägger Dalia. 

Eleverna håller med om att det var väldigt roligt att smaka på de andra klassernas maträtter och såklart, att vinna. Just nu är det en korridortävling igång som går ut på att hålla så rent som möjligt i klassens korridor och på toaletter. Eleverna berättar att skolvärdinnan avslöjat att de ligger bra till i tävlingen. Lycka till klass 3C, säger vi på redaktionen.