Olof Bilkenroth bredvid sin pärm med släktforskning. Foto: Rasmus Kumpula

"Om man vill kan man fortsätta leva"

Ett äldreboende är ett ställe där många väljer att spendera resten av sitt liv. Vad man gör av den tiden är helt upp till en själv. Verksamhetschefen Daniel Ekman vill ge de äldre chansen till en bra slutspurt. Olof Bilkenroth, boende på Attendo Skutan, är en av de personer som tar den chansen.

Daniel Ekman är verksamhetschef för äldreboendet Attendo Skutan sedan i mars. Skutan hade tidigare ett dåligt rykte men med direktiv från kommunen och engagerad personal är de nu på banan igen. För det krävdes arbete med en tydligare rollfördelning och att verksamheten skulle bli bra på sikt.  

Under dagarna äger olika aktiviteter för de äldre rum, bakning och sittgymnastik sker dagligen. Enligt Daniel är bakning viktigt för att få in dofter i lokalerna. Andra aktiviteter kan vara frågesport, bingo och, det mest uppskattade, bio.  

– Nu senast hade vi en julmarknad för boende och anhöriga som blev väldigt lyckad. Vi kände att alla inte kunde komma ut på en så vi tog den till oss istället. 

Olof Bilkenroth, en av de boende på Skutan, ställer mer än gärna upp på en intervju. Ett av Olofs stora intressen är släktforskning vilket tar upp mycket av hans vakna tid. Olof har också gjort en hel del utlandsresor med jobbet. Han har till exempel varit i Australien, Kina, Saudiarabien och Turkiet och berättar gärna om sina historier för grannarna.  

– Det tryter lite på material nu men det gör inte så mycket. De som bor här är dementa och kommer inte ihåg vad jag pratat om tidigare ändå, säger Olof. 

Olof fick för ungefär ett år sedan en stroke och tappade med det delar av sitt minne. 

– Minnet kom tillbaka ju mer jag arbetade med släktforskningen. Jag tror det var det som gjorde att jag idag har repat mig så mycket. 

Olof säger att det är många som ser äldreboendet som ett ställe man åker till för att dö och därför inte vill bo där. Han berättar att för något år sedan kom en familj och flyttade in i ett rum. Familjen tänkte lämna kvar mamman där utan att hon visste att det skulle bli hennes nya hem, och under natten när mamman sov lämnade resten av familjen boendet. 

– När hon vaknade upp på morgonen och insåg att hennes familj lämnat henne blev hon förbannad och skrek opassande ord. 

Olof har bott på Skutan i ett och ett halvt år och trivs väldigt bra.  

– Jag har alltid haft fin kontakt med personalen och när jag för något år sedan flyttade från korttids- till långtidsboende blev de så glada över att jag faktiskt ville bo kvar. 

Olof poängterar att en flytt till ett äldreboende inte måste innebära att man bara har några få dagar kvar. 

– Om man vill kan man fortsätta leva.