David dansar för fullt omgiven av vänner. Foto: Anna-Karin Åberg

Flemingsbergsbo på stora scenen

Med en master i matematik och en i arkitektur valde 27 årige David Rigo att gå en helt annan väg. Dansen hade lockat honom sedan tonåren men att den skulle bli en så stor del av hans liv var inte självklart.

David Rigo är just nu en av fem dansare i musikalen Ghost som spelas på Chinateatern. När han först fick frågan att vara med i musikalen var han väldigt skeptisk.  

– Jag har ju en bakgrund med mycket streetdance så musikal kändes ganska långt bort, säger David. Nu däremot, när jag varit med ett tag, tycker jag att det är jätteroligt. Jag har fått lära känna så många härliga människor och skulle absolut kunna tänka mig att göra det igen. 

David tävlar mycket i dans, främst popping, och vinstpengarna han drar in är en stor del av hans inkomst. Priset han är mest stolt över är Juste Debout Scandinavia Streetstar, 2013.  

– Jag vann mot min gamla danslärare i den tävlingen vilket kändes som ett bra bevis på att jag kommit långt. 

David är uppvuxen i Sollentuna och Solna och har sedan lågstadiet bott i Vällingby men flyttade för två år sen till Flemingsberg. 

– Jag flyttade hit när det var dags att flyga ur boet. 

När David var yngre var han inte alls intresserad av dans. Han spelade fotboll och var nöjd med det. Det var inte förrän i nian, när den stora skolbalen nalkades, som David kände att han kanske borde lära sig några danssteg. Han tog då lektioner i bugg och locking och har sedan dess varit helt fast för dansen.

 

Davids föräldrar kommer från Thailand, ett land där dans inte klassas som ett jobb, vilket gjorde att de inte supportade honom fullt ut. 

– För mina föräldrar fanns inte många vägar jag kunde gå. Det var antingen ingenjör eller läkare jag skulle bli, så matten var min pappas idé. Arkitektur har jag dock haft ett eget intresse för och har designat några grejer i Thailand. 

När David för några år sedan lyckades motbevisa sina föräldrar och helt kunde försörja sig på dansen ändrade de sin åsikt och började stötta honom. 

David tycker om att multitaska och det märks på hans tighta schema.  

– Väckarklockan har ringt redan vid sex de flesta morgnar för att jag ska hinna ta mig till skolor där jag undervisar i dans.  

Han är huvudlärare i popping på Åsas folkhögskola, och lärare i diverse dansstilar på Scandinavium Dance Academy, House of Shapes och Stockholms Balettakademi för att bara nämna några.

Fowkus är hans artistnamn som han använder när han tävlar. 

– Min danslärare brukade ofta tjata på mig att hålla fokus och det fastnade. Den alternativa stavningen kommer från mina föräldrar; W står för min pappas namn, K för min mammas namn.