En finsk tradition av att sjunga in julen

På lördag bjuds allmänheten in till allsång i Flemingsbergs kyrka. De vackraste julsångerna på finska är ett populärt evenemang med stor betydelse.

Evenemanget består främst av allsång, men rymmer även adventsbön och solistframträdanden. Allt bygger på en finsk tradition av att sjunga in julen.

– Vi sjunger både traditionella och nya julsånger, berättar Viktoria Nilsson som leder konserten ihop med Rutger Åsheim.

Viktoria Nilsson jobbar på Flemingsbergs församling som musikpedagog och samordnare för det sverigefinska arbetet. Hon berättar att hon vill ge alla finsktalande möjlighet att upprätthålla sin finska identitet och via den känna trygghet i sin vardag

– Verksamheten är jätteviktig för oss. Många har jobbat på svenskan i många år, men modersmålet sitter i ryggmärgen. Vi har ena foten och en del av vårt hjärta i Finland. Därför är det underbart att få upprätthålla våra egna traditioner här i Sverige.

Evenemanget är en mycket uppskattad tradition som har funnits i över 20 år.

– Det brukar vara full kyrka varje gång. Det finns många som vill höra finska julsånger och sjunga dem. Det är jättetrevligt, berättar Nilsson.

På lördag hoppas Nilsson att alla gäster är nöjda och njuter av sången.

– Mitt mål är att ge glädje och julefrid till alla.