Länsmuseet blir digitalt

Stockholms läns museum har inga utställningslokaler och arbetar nu med att skapa ett helt digitalt museum. Museet ska skildra kultur, vardag och historia i hela länet.

Ett museum innebär för de flesta en plats där man möter värdefulla föremål. Men Lenita Gärde och hennes kollegor på Stockholms läns museum arbetar för ett modernare museum. Där ska du kunna komma åt information via bloggar, poddar och bilder.

 

Under våren 2018 flyttade museet till Flemingsberg, tidigare låg det i Sickla och hade då en utställningslokal. Där arbetade man mer som ett traditionellt museum med bland annat utställningar.

 

–  Den tekniska utvecklingen går framåt hela tiden, så vi vet inte var vi hamnar i framtiden. Vår vision idag kanske blir det normala i framtiden, säger Lenita Gärde.


Utvecklingsarbetet är i full gång på länsmuseet i form av olika samarbeten. Till exempel har museet tillsammans med Film Stockholm testat olika möjligheter att visa sina samlingar i rörlig bild, som filmer i både videoformat och VR (Virtual Reality). Med filmerna vill man ge möjligheter för personer att besöka kulturellt värdefulla platser från soffan, skolan, eller på tåget.


Länsmuseet ingår tillsammans med Nordiska museet, Finlands fotografiska museum och Aalborgs stadsarkiv i projektet “Collecting social photo”, där man utvecklar metoder för att arkivera bilder från sociala medier.


–  Man vet inte hur länge till exempel Facebook kommer att finnas. Det vi vet är att det finns väldigt många bilder som kan vara värda att samla in för framtiden, säger Lenita Gärde.


Projektet är ständigt pågående och du kan själv bidra med att ladda upp egna bilder via museets app .


– Vi vill inte bara att vi ska vara de som skriver historia. Vi vill också få in länsinvånarnas historia och berättelser om deras vardag, säger Lenita Gärde.