Foto: Alexander Hannervall

Löfven: ”Samhällets ansvar att stoppa gängkriminaliteten”

Under de senaste åren har det skrivits om gängrelaterat våld och grovt organiserad brottslighet som vuxit fram i förorter runt om i Sverige. Även Flemingsberg har drabbats av skjutningar och oroligheter mellan olika kriminella gäng. Hela samhället måste engagera sig för att stoppa våldet, enligt Stefan Löfven.

I fredags besökte statsminister Stefan Löfven och rikspolischef Anders Thornberg polisutbildningen på Södertörns högskola.

– Polisen blir allt bättre på att angripa kriminalitet i utsatta områden, men man behöver fokusera mer på att angripa brottens orsaker, säger statsministern på en presskonferens i samband med besöket.

Han säger även att det inte bara är polisens ansvar att sätta stopp för gängkriminaliteten, utan att ansvaret ligger på samhället som helhet.

Förutom att öka polisens resurser vill Stefan Löfven att fler människor ska få jobb. Barn i utsatta områden måste ha föräldrar och andra förebilder som har arbeten och är delaktiga i samhället, så att man inte ser kriminalitet som ett alternativ.

Polisen vill synas mer i skolan

Polisen samarbetar bland annat med skolan för att försöka förebygga kriminalitet. Rikspolischef Anders Thornberg berättade att det är viktigt att barn och unga i utsatta områden har en bra relation till polisen och att de vet om att polisen finns där för samhällets och deras skull.

– Vi hade gärna synts mer i skolorna idag, men tyvärr så har vi inte tillräckligt mycket resurser för att kunna göra det, säger Anders Thornberg till Nytt i Flempan.