Berit Cassel, Åke Lif och Ghannam Alubeed Alkhurdi. Foto: Linnea Blomberg

Språkcafé bryter barriärer

På Svenska kyrkans språkcafé i Flemingsberg får nyanlända en chans att tala svenska och träffa nya människor. Yesim Tungert är verksamhetsledare och menar att målet är att stärka individernas självförtroende och i en kravlös miljö våga prata svenska.
– Det blir mycket mer avslappnat att prata över en fika!

En svag doft av kaffe leder mig in till församlingssalen där en mindre skara redan har samlats runt påskpyntade bord. En kvinna som nyss gjort entré nickar och ler beundrande mot en vas med kvistar och kulörta fjädrar på bordet där hon slår sig ner.

– ”Påskris” och ”fjädrar”, säger Yesim och ler mot kvinnan som försiktigt upprepar orden.

Jag är på Svenska kyrkan i Flemingsberg för att besöka deras språkcafé som de tillsammans med stadsmissionen och katolska stiftelsen bedriver varje måndag kl. 13:30–15:00. Här samlas nyanlända och människor som bott i Sverige i flera år men som vill öva sina språkfärdigheter. Varannan måndag sjunger de tillsammans men oftast träffas man bara och pratar om livet över en kopp kaffe. För deltagare som vill utmana sig lite extra finns det också språkövningar som man kan diskutera tillsammans med en språkvärd. De är volontärer och många är också aktiva i kyrkans andra verksamheter.

Berit Cassel och Åke Lif är språkvärdar nästan varje måndag. De säger båda att de tycker att fler borde bli det.

– Det är så trevligt. Tycker man om att umgås med folk är det här jättekul. Man träffar så underbara människor och det är fantastiskt att få följa deras utveckling, säger Berit.

Ibland är det svårt att förstå varandra men när samtalen kör fast helt tar både deltagare och språkvärdar hjälp av Google-translate.

Ghannam Alubeed Alkhurdi kom till Sverige från Syrien för fyra år sedan. Han berättar att han i sitt hemland jobbade som vollybollcoach och idrottslärare. Han söker nu jobb via arbetsförmedlingen, hittills utan resultat, men han är positiv och säger att han inte tänker ge upp.

– Jag har stark vilja och passion! Utbrister han med ett skratt och tittar på Berit och Åke som skrattar och berömmer hans uttal.