Kamsportsstjärnan Cemîl Karahan.

Kamsportsstjärnan vill ge tillbaka till Flemingsberg

Kampsortsprofilen Cemîl Karahan är uppvuxen i Flemingsberg. Nu vill han ta ansvar för hemorten och vägleda ungdomar som hamnat snett.
– Jag vill vara den förebild jag själv aldrig hade.

För två veckor sedan vann han "folkets pris" på Kampsportsgalan – före bland andra MMA-stjärnan Alexander "The Mauler" Gustafsson. Nomineringarna bygger på idrottsliga prestationer under året och genomslaget såväl inom som utanför kampsporten.

Kampsportsprofilen som tävlar i Brasiliansk jiu-jitsu flyttade till Flemingsberg från Turkiet som sjuåring och har bott här sedan dess. Cemîl känner igen sig själv i många av de ungdomar han möter i området idag. Han säger att hans generation delvis har varit dåliga förebilder för yngre, men nu vill han ta sitt ansvar.

– Man lever ju som man lär, och vi har inte alltid varit de bästa förebilderna för de yngre i området. Nu försöker vi ge tillbaka.

Cemîl har länge engagerat sig i Flemingsbergs unga. Genom den ideella föreningen ”Ur Dimman”, som han startade tillsammans med en vän, har han bland annat drivit projekt där unga från området får hjälp med att ta körkort gratis. Han har även ordnat med gratis träningspass varje morgon före skolan. Målet är att få ungdomar att engagera sig i idrott och leda bort dem från kriminalitet.

I framtiden vill Cemîl öppna en egen klubb tillsammans med Flemingsbergs andra talanger.

– Jag vill skapa någonting som lever kvar. Egentligen lever jag redan min dröm, men jag vill fortsätta att hjälpa området och bygga upp det igen.

Cemîl ler stort och fortsätter sedan.

– Sen drömmer jag såklart om den där VM-titlen också!