Butikerna i Flemingsberg centrum Foto: Irene Alengo

Bortglömda butiksägare - "Kunder hittar inte hit"

Av Irene Alengo
Flemingsbergs centrum beskrivs som en attraktiv marknadsplats där många vill synas och ha sina verksamheter. Trots det finns det många butiksägare som känner sig bortglömda. Detta beror på att butikerna har tappat flera kunder på grund av ombyggnaden.

Före ombyggnaden som skedde för cirka 8 år sedan var butikerna mer synliga enligt butiksägarna. Idag ser köpcentret annorlunda ut och butiksägarna känner sig missnöjda med den nuvarande strukturen. Butikerna har flyttats och ligger avlägset i köpcentret där det knappt passerar några besökare. Detta har lett till att vissa jobbar ensamma på grund av att de inte har råd att anställa några medarbetare.

 

Diana Guld är en guldsmedsbutik i köpcentret som ägs av Reza Kermani sedan 20 år tillbaka. Butiken ligger längst in och nära en mindre ingång som besökarna oftast använder som utgång. Enligt Reza Kermani låg butiken bättre till förut och antalet besökare i Flemingsberg Centrum var betydligt mer innan ombyggnaden.

 

­– Många som bor här vet inte att vi finns kvar i centrumet längre. Mina gamla kunder har frågat ifall jag har flyttat butiken från Flemingsberg trots att de har bott här i över 10 år. Ombyggnaden av centrumet är anpassat efter matbutiken Pulsen. Det kan man se genom den stora Pulsen-skylten på centrumet och att den stora ingången leder direkt till mataffären. Dit går alla besökare och upptäcker inte ens de andra butikerna.

 

Den stora Pulsen-skylten är ett problem för butiksägarna och en förklaring till att de känner sig förbisedda. En del butiksägare som valt att vara anonyma berättar även att deras verksamheter knappt går runt.

­­– Butikerna är skyltade långt nere under Pulsen, våra skyltningar syns inte. Jag tycker att det behövs ett bättre samarbete mellan hyresvärden och hyresgästen för att göra våra verksamheter mer attraktiva.