Majbrasa Visättra

Program för Valborgsfirande ändras – mindre bidrag

Av Irene Alengo
Valborgsfirandet är precis runt hörnet och firas runt omkring i Sverige. När det gäller Huddinge kommer det traditionella firandet i år hållas på sex olika ställen i Huddinge kommun. Firandet kommer att bland annat att hållas i Flemingsberg/Visättra med en mindre budget än tidigare år.
Vad: Valborgsfirande med bl.a. lotterier och fiskdamm.

När: 17.30-22.00

Var: Kvarnängsvägen 1, Visättra sportcenter, Flemingsberg.

Mer: Servering av fika, hamburgare, korv, sockervadd, popcorn.

Vägbeskrivning: Fortsätt med buss 713 mot Visättra sportcenter.

Förra året innehöll det traditionsenliga firandet allt från eldshow, fackeltåg, uppträdanden till olika underhållande aktiviteter. I år ser programmet annorlunda ut på grund av mindre bidrag från kommunen.

–I år kommer vi att behöva ta bort eldshow, uppträdanden av olika slag och olika inhyrda aktiviteter. Detta beror på att kommunen har lagt om sina bidrag, säger Göran Axelsson, vice ordförande på Huddinge scoutkår.

Det har alltid varit en debatt om fyrverkerier på grund av de omfattande raketskjutningarna som förekom under jul- och nyårshelgen. Huddinge scoutkår har tidigare haft fyrverkerier men bestämde efter förra året att de inte skulle försätta med fyrverkerier med tanke på miljön och djuren.

Programmet kommer att istället bestå av försäljning av lotter, lekar som kasta boll på burk och pilkastning med mera. Det kommer även att finnas servering för dryck och mat. I samband med fackeltåget tänds majbrasan 20:15.

­–Förra året hade vi cirka 500 besökare och hoppas på att vi får lika mycket i år. Samlingen i området är det bästa med firandet. Man kommer ut från sin vinterdvala genom att ses ute och värmas av brasan.

Innan Flemingsbergs scoutkår lade ner förra året anordnade föreningen vårfesten tillsammans med Huddinge scoutkår. I en intervju med Eva Norén, föreningssekreterare för kultur- och fritidsförvaltningen berättar hon att Huddinge scoutkår får bidrag i linje med övriga föreningar.

–Huddinge scoutkår ansökte om väldigt mycket pengar efter att Flemingsberg scoutkår la ner. Detta berodde på att man satsade extra mycket på Visättras valborgsfirande när Flemingsberg scoutkår också var arrangörer. Men efter att den föreningen la ner så fick Huddinge scoutkår samma bidrag som de andra föreningarna i Huddinge.