Mattias, Jan Eric och Johnny njuter av vårsolen. Foto: Fabian Sigurd

Flempans egna miljökämpar

De senaste fem åren har duon Mattias och Johnny arbetat i ur och skur med att hålla Visättra vackert och fritt från skräp.

Bland hyreshusen i Visättra arbetar Mattias och Johnny. Året runt är det deras jobb att se till att gårdarna hålls i toppskick. Från 9-15 rensar de ogräs, vattnar blommor och tömmer papperskorgar. Killarna är en del av Kvarnens dagliga verksamhet och gruppen leds idag av pensionären Jan Eric Jansson.

— De här är riktiga miljöarbetare i klass med med Greta Thunberg, men de jobbar lite mer praktiskt då, säger Jan Eric Jansson.

Arbetet har fått Johnny att bli mer miljömedveten hemma. Nu för tiden sorterar han alltid plast och kartonger. Han säger att han tänker på fiskarna som hotas av plasten i de stora haven och att han är glad för att vara med att göra skillnad för naturen. Slutligen har Johnny ett tips till de boende i Visättra:

—  Ta inte möbler från soprummen, då kan ni få hem vägglöss.

"Huge kunde bjuda på smörgåstårta"

Området som gruppen sköter ligger under Huges bostäder ansvarsområde. Jan Eric Jansson menar att samarbetet med bostadsbolaget fungerar bra men att killarna nog skulle må gott av en uppmuntrande klapp på axeln lite oftare.

—  Huge bostäder kanske kunde komma hit och bjuda på smörgåstårta, säger Jan Eric Jansson.

Johnny berättar att han gillar den goda stämningen på jobbet. Han trivs med att arbeta utomhus och de bästa dagarna är när han vaknar och ser vårsolen skina in genom fönstret. Mattias säger att han blir glad av de positiva reaktionerna de får av de boende i området. Margareta Lithén som bor i ett av hyreshuset slår sig ned på en bänk intill killarna:

– Mattias och Johnny är riktiga guldkorn! De krattar löv på hösten och skottar snö utanför portarna på vintrarna, sen är de alltid trevliga att heja på!