Nu är nya Huddingeleden invigd

Under söndagen invigdes den 8 mil långa vandringsleden som knyter ihop alla Huddinges 13 naturreservat. Nya skyltar i orange har blivit uppsatta och information om leden tydligare.

Huddingeleden har funnits sedan runt 2008 men invigningen under söndagen offentliggjorde den uppdaterade leden. Tidigare var det naturliga stigar som snirklade runt kommunens reservat. Christian Ottosson (C), kommunalråd och ordförande i klimat- och stadsmiljönämnden, höll invigningstalet. Därefter var besökarna välkomna att vandra leden tillsammans med en guide, gå tipspromenad och delta i naturbingo.

 

– Det har varit ett pågående arbete. Nu har leden blivit märkt med skyltar och med invigningen blev begreppet ”Huddingeleden” offentligt.

 

Invigningen blev en fin tillställning med runt 300 besökare och flera föreningar som alla var positiva till initiativet. Det pratades om att göra det till en årlig ”Naturens dag”, något som Christian Ottosson ser som en av många positiva möjligheter för framtiden.

 

– Huddingeleden märktes ut för att både gynna mångfalden och hälsan. Alla ska få komma hit och vandra. Kul att det var uppskattat, kanske var det här startskottet på något riktigt fint. Vi är bäst men vi kan bli ännu bättre.

 

Huddinge kommun blev 2018 utsedd till landets bästa naturvårdskommun och med den nya Huddingeleden görs naturreservaten mer tillgängliga. Anneli Wildén och Yvonne Andersson, som var ute och gick på leden under eftermiddagen, uppskattar initiativet.

 

– Bra att det binder samman naturreservaten, säger de båda nästan i kör.

 

De 13 naturreservaten innehåller en lång historia med kvarlevor från en svunnen tid. Men också ett rikt djurliv, något man blir en del av under vandringen.

 

– Vi såg en massa olika djur. Tranorna var nog häftigast, säger Anneli Wildén.

 

Dagen bar med sig massor av vandring, skratt och grillad korv. Huddingeleden är nu officiellt en led.