Flera bränder har härjat i Visättra. Senast på Garden Lounge. Foto: Fabian Sigurd.

Polisens teori: pyroman härjar i Visättra

Av Julia Rigaud, Fabian Sigurd
Inom loppet av två veckor har det brunnit sex gånger i Visättra. Tre av bränderna utreds av polisen som mordbränder. Huddinges kommunpolis Anna Schelin säger att polisen arbetar med teorin att det kan röra sig om en pyroman.

Visättra har drabbats av totalt tio bränder sedan årsskiftet. Mellan den 14 mars och 2 april har polisen fått in sex anmälningar om bränder i området, varav tre utreds som mordbränder. Enheten för särskilda händelser har satt upp lappar i området och vädjar om tips från allmänheten.

Det område som drabbats hårdast är de gula hyreshusen på Visättravägen. Där har det brunnit i grovsoprummen vid flera tillfällen och i ett garage.

Huddingepolisens Anna Schelin kommenterar de senaste bränderna:

– Det har skett många bränder i ett litet område under en väldigt kort tid. Det tyder på att bränderna kan vara anlagda av någon, som antingen tycker det är spännande eller är missnöjd över något. Vi jobbar med teorin om att det kan röra sig om en pyroman.

Mateusz Sosnowski på Södertörns brandförsvarsförbund menar att antalet bränder är så många är det troligen inte rör sig om enskilda incidenter.

– Det är oroväckande många bränder på så kort tid. Det händer att det brinner i soprum på grund av att någon slängt en cigarett eller liknande, men inte i denna omfattning.

 

 

 

Boende i Visättra känner sig otrygga

När Nytt i Flempan besöker hyreshusen på Visättravägen möter vi flera boende som är oroliga över den senaste tidens utveckling:

– Det känns väldigt otryggt och läskigt att bränderna ägt rum på nätterna. Man går bara omkring och väntar på nästa brand.

Nere i en källare vittnar en bränd ståldörr om eldens framfart. Här spred röken sig från soprummet upp genom fastighetens trapphus.

I polisrapporterna skriver polisen att de inte sett några tecken på inbrott i soprummen, och de boende berättar att de är oroliga för att det är nycklar på vift. Hembla fastigheter som äger husen har agerat genom att bland annat låsa grovsoprummen.

– Vi har utökat bevakningen i området och ser kontinuerligt över vilka åtgärder vi kan vidta framöver, skriver Jonatan Öhman, kommunikationschef på Hembla, i ett mejl.

 

 

"Jag förlorade mitt andra hem"

Branden på restaurangen Garden Lounge är en av bränderna i Visättra. Ägaren Karen Harutyunyan berättar om natten den 2 april, då han såg sin restaurang stå i lågor:

– Jag trodde först att det var ett aprilskämt. Jag stod 100 meter från restaurangen och såg hur allt brann ner på några sekunder. Det var fruktansvärt, jag förlorade mitt andra hem.

 


Polisen ber om tips

Polisen Josefin Rosenberg, som utreder branden, vill inte kommentera utredningen men tilläger att utredningen av branden på Garden Lounge och de andra mordbränderna pågår. Hon vill i dagsläget inte bekräfta om de ser något samband.

Polisen vädjar nu om tips från allmänheten om samtliga bränder i Visättra.