Gula gången som ska rustas upp. Foto: Alfred Skillemar

Kommunen vill fräscha upp gula gången

Av Alfred Skillemar
Det klassiska promenadstråket ”Gula gången” tillsammans med Flemingsbergsparken ska rustas upp. Det beslutade politikerna i Huddinges kommunstyrelse den 18 september. Genom åren har kommunen fört dialog med invånare, fastighetsägare och den närliggande kyrkan, men nu är det fastställt att arbetet ska dra igång våren 2020.

Gula gången, röda gången och gröngången är några av de olika promenadstråken i Flemingsberg. Anledningen till att de har ett färgnamn är på grund av alla färgglada byggnader i området. Tyvärr har nedskräpning och dålig skötsel hört till vanligheterna just vid gula gången och den närliggande Flemingsbergsparken de senaste åren. Det vill nu Huddinge kommun se en ändring på.

Ingalill Söderberg är politiker för Drevvikenpartiet och är med i Huddinges kommunstyrelse. Hon har även varit inblandad i planeringen av upprustningen. Ända sedan hon gav sig in i politiken 2011 har ämnet varit aktuellt, men hon menar att någon aldrig riktigt tagit tag i det.

– Det har säkert diskuterats tidigare än 2011 men det var främst i år vi verkligen omfamnade frågan. Tidigare har det sett väldigt tråkigt ut i parken. Mycket skräp, dålig belysning, buskörningar och andra otrygghetsskapande faktorer, säger Ingalill.

En mer färgglad och levande park

Kommunen har redan börjat med arbetet, bland annat med ny leksaksutrustning i parken och ett införande av ett färgglatt cirkustema vid parken.

– Visionen är det ska vara lätt för familjer och människor i olika åldrar att ta sig hit. Även att de ska kunna grilla eller gå på utflykt och verkligen njuta av en mer levande park.

Någonting som Ingalill även beskriver som en viktig del i det ”nya” Flemingsbergsparken är det rent visuella. Utöver cirkustemat menar hon först och främst att kommunen ska arbeta mycket kring grönskan och planteringar runt gula gången.

Efter mycket samtal med Huddinges invånare och fastighetsägare i området genom åren står det alltså klart att upprustningen drar igång nästa vår. Ingalill antyder dock att detta bara är en av de olika planerna som ska resultera i en mer balanserad region.

– Det är ju väldigt mycket norr om stan med arbetsplatser, bostäder och så vidare. Planen är att göra Flemingsberg till en mer central del just för den södra sidan. Bland annat genom dessa parkprogram och upprustningar.