Så ser stockholmarna på Flemingsberg

Vad har människor för fördomar om Flemingsberg? Nytt i Flempan lät stockholmare tycka till om Flemingsberg.

I tisdags åkte Nytt i Flempan till Medborgarplatsen för att ta reda på hur stockholmare tänker om och upplever området. Trots regn och rusk stannade många upp och tog sig tid att prata. Svaren var många men liknade ofta varandra. De allra flesta hade någon gång besökt Flemingsberg, ofta i samband med besök vid någon av högskolorna eller sjukhuset. Någon hade också enbart befunnit sig på pendeltågsperrongen vid Flemingsbergs station. Utifrån dessa erfarenheter verkar utomstående inte ha en allt för smickrande bild av vårt Flemingsberg.

Färgglada byggnader skapar gråa känslor

En tydlig symbol för Flemingsberg är de stora färgglada höghusen längs Terapivägen och dessa hade Stockholmsborna inte heller missat. Men trots att dessa byggnader skiljer sig mycket från typiska miljonprojekt med sina starka färger och annorlunda former beskrivs de ändå på samma sätt: fula och att man blir deprimerad när man tittar på dem.

– För mig är Flemingsberg lite av en “no-go-zone” eftersom det känns som en utsatt förort med de där stora fula färgglada höghusen, säger Gunilla Malmborg.

Kanske är det just på grund av att flera av våra intervjupersoner enbart rört sig mellan pendeltågsstationen och området mellan skolan och sjukhuset som de använder ord som "grått", "trist" och "negativt" för att beskriva vad de tänkte på eller hur de kände vid besöket. 

Inga drömmar om Flemingsberg

Björn Björnson har inte besökt Flemingsberg på runt 40 år men skulle ändå inte vilja bo i området.

Björn Björnson ser polishuset framför sig när han tänker på Flemingsberg. Foto: Denice Lindblom

– Jag skulle inte flytta dit. Det finns en slags “Norsborgs-känsla” över Flemingsberg som jag inte riktigt gillar, säger Björn Björnson.

Inte heller Anna Klasson drömmer om att flytta till kommundelen.

 

Anna Klasson brukar besöka Flemingsberg när hon ska till Huddinge sjukhus. Foto: Denice Lindblom

– Om jag hade möjlighet att välja skulle jag nog inte flytta dit. Det känns som att det är mycket asfalt överallt och det känns inte så positivt där, säger Anna Klasson.

 

På Huddinge kommuns hemsida beskrivs Flemingsberg som en regional stadskärna och ett tydligt utvecklingsområde som bidrar med stadsliv och mötesplatser utanför det centrala Stockholm. Nu när Stockholm South Business District är på gång kan man fundera om detta kommer påverka stockholmarnas bild av kommundelen och om den nya satsningen kan rädda Flemingsbergs rykte.