P4:s redaktion i Södertörns högskolas lokaler. Foto: Louise Kihlberg

Ny P4-redaktion i Flemingsberg ger röst åt de boende

Sveriges Radios nya lokalredaktion i Flemingsberg ska göra det lättare att komma närmare de boende i området. “Det funkar inte att bara sitta i radiohuset i Stockholm i närheten av Karlaplan och bevaka allt. Meningen är att vara på plats”, säger Linn Nensén, reporter på P4 Stockholm i Flemingsberg.

Sveriges radio gör under hösten 2019 en storsatsning på att utöka de lokala radiosändningarna i hela Stockholms län. Detta med anledning av att P4 Stockholm vill satsa på lokalbevakning.

– Det viktigt för oss att vi sänder direkt från platsen så att man rättvist kan beskriva människors vardag och bidra till ökad förståelse och minskad polarisering, säger Lena Tideström-Sagström, tf kanalchef på P4 Stockholm. 

Att valet föll på Flemingsberg som en av de platser där en en mindre redaktion skulle placeras var inte självklart. 

– Vi tittade på olika ställen och det var inte hugget i sten att det skulle bli just Flemingsberg. Däremot så känner vi oss väldigt nöjda med valet nu, säger Lena Tideström-Sagström.

För två månader sedan öppnade P4 Stockholm en liten redaktion i Flemingsberg som finns på plats i Södertörns högskolas lokaler. De två reportrarna som bevakar Flemingsberg är Linn Nensén och Johanna Sjökvist.

Vill komma närmare lokalbefolkningen

Linn Nensén berättar att den nyöppnade redaktionen inte har egna sändningar från Flemingsberg, utan de är med i vissa nyhetsinslag och även direktsändningar om det är något som händer i området. De två reportrarna jobbar med att ta reda på vad som är aktuellt just nu i Flemingsberg, komma närmare invånarna, se vad som engagerar människor och bevaka de politiska besluten.

— Vi sitter här i Flemingsberg för att komma närmare människorna som finns här och framförallt för att få en förståelse för vad som berör och engagerar de boende i området.  

Hon berättar även att P4 Stockholm måste lägga mer fokus på att bevaka de områden som inte är bevakade, de handlar om de områden som finns i storstadsregionerna och då inte minst i Stockholm. 

— Det funkar inte att bara sitta i radiohuset i Stockholm i närheten av Karlaplan och bevaka allt. Precis som en utrikeskorrespondent så är det hopplöst att sitta på en plats och rapportera vad som händer i en annan del av världen. Meningen är att vara på plats. 

Hon tillägger även att P4 Stockholm vid flera tillfällen tidigare har försökt att sprida ut och ha lokalreportrar på samma sätt som man har ute i landet. Men från och med hösten 2019 har man gjort det ännu tydligare och har nu reportrar som ansvarar för olika områden. 

— Sedan två månader tillbaka sedan sitter jag och Johanna Sjökvist här på Södertörns högskola i Flemingsberg för att bevaka området men även Huddinge som är den näst största kommunen i Stockholm, säger Linn Nensén. 

— Flemingsberg är optimalt med tanke på de viktiga verksamheter som ligger här, däribland Södertörns högskola, polisen, Södertörns Tingsrätt och Karolinska institutet, tillägger  Linn Nensén. 

Hon fortsätter med att Flemingsberg är en viktig plats att bevaka för att det är mycket som är på gång i området, däribland Flemingsdalen där tanken är att locka många nya företag.  

När Nytt i Flempan frågar vad reaktionerna är från de boende i området så berättar hon att de människor hon träffat, både vanliga människor som bor och verkar här men även politiker tycker att det är positivt. 

— Vi kommer närmare och det blir mer fokus på det lokala, för det är klart att man bygger relationer. Det har ju varit positivt, du som lyssnare ska känna att det berör dig, att det är deras, “min”, radio, säger Linn Nensén.