Cemîl Karahan är uppvuxen i Flemingsberg, har under flera år varit engagerad i projekt som riktar sig till unga i området. Sedan Foto: Jasmine Gestblom

Kampsportsprofilen ger ungdomar en väg till körkortet – gratis

Körlektioner, riskettan, halkbana och uppkörning. Det kan ofta bli en dyr historia att ta körkort. Sedan 2017 drivs ett privat projekt där ungdomar får en väg till körkortet, gratis. Nytt i Flempan har träffa personen bakom projektet, Flemingsbergsprofilen tillika kampsportskämpen, Cemîl Karahan.
Cemîl Karahan är 27 år, uppvuxen i Flemingsberg och jobbar nu som behandlingsassistent inriktad på ungdomar i Södertälje. Han gick i skolan och har arbetat på Annerstaskolan. När det var tid för gymnasiet var resan inte så lång eftersom gymnasiet låg i Huddinge. Sedan 2017 är han med och driver ett projekt där ungdomar får gratis körkortspaket. Cemîl Karahan började med Brasiliansk Jiu-Jitsu (BJJ) 2012 och i år blev han uttagen till Sveriges landslag i BJJ. Han har tre SM-guld i tre olika viktklasser och ett EM-guld i öppna klassen. Nu tränar han inför EM som äger rum i januari.

Under flera år har Cemîl Karahan, uppvuxen i Flemingsberg, varit engagerad i projekt som riktar sig till ungdomar. Sedan 2017 driver han en satsning där unga från Flemingsberg och Visättra får hjälp med körkort. Årligen ger de ut gratis körkortspaket till 10 ungdomar i åldrarna 17-25. Projektet började när han jobbade som elevassistent på Visättraskolan.

– Jag kände att jag ville göra något mer.

 

Tillsammans med några vänner och lokala eldsjälar startade de en ideell förening. Men livet kom emellan, de flesta la av. Projektpengarna från kommunen skulle dessutom  inte räcka till för tio körkortspaket. Men när Cemîl åkte till Gotland för att delta på en brottningsvecka och träffa vänner hände det oväntade.

– Där träffar jag en, ja vad ska man kalla honom, en ängel och privat finansiär. Han hade hört om mina projekt. Jag berättade att vi inte kommer långt med pengarna från kommunen. Då sa han “skicka tillbaka pengarna, jag betalar”, säger Cemîl.

 

När Cemîl var hemma igen skickade han tillbaka pengarna till kommunen och tog kontakt med körskolor. Inom loppet av två veckor var projektet igång.

– Det blev riktigt lyckat. De ungdomar som var med började antingen jobba eller studera vidare efter de tagit körkortet. Sedan dess har vi projektet varje år.

 

“Vi har varit deras negativa förebilder”

Anledningarna var flera att han startade projektet. Det var ett sätt att ge tillbaka och hjälpa ungdomar att få jobb, ge ungdomar nya förebilder och visa att det finns andra möjligheter i livet.

– Det finns många ungdomar som behöver hjälp och stöd. Jag är själv uppvuxen i Flemingsberg och har varit strulig. Jag tror många ungdomar som växer upp här har sett oss äldre bete oss dåligt. Vi har varit deras negativa förebilder, så jag tänkte att vi måste ändra på det.

– Jag har haft turen att kunna hjälpa dem och jag gör det. Det känns bara rätt, tillägger Cemîl.

 

På tre år har körkortsprojektet växt. I början var det Cemîl som själv gjorde urvalet. Nu har de en liten jury som går igenom ansökningarna. Och de blir allt fler. I veckan öppnade mejlkorgen för årets körkortsaspiranter.

– I år är det som flest ansökningar. Jag tror vi är uppe i över trehundra, och då har vi bara haft ansökningen uppe i några dagar, säger Cemîl.

 

Han berättar att juryn väljer ungdomar med olika förutsättningar och bakgrund.

– Vi väljer ut de som är struliga och de som sköter sig. Vi vill att de ska mötas, lära sig av och förstå varandra, säger Cemîl.

Han tror att ungdomarna uppskattar projektet och en del ger tillbaka genom att hjälpa till med träningar som Cemîl håller i.

2012 hittade Cemîl Karahan kampsporten Brasiliansk Jiu-Jiutsu, och han fastnade direkt. Foto: Jasmine Gestblom

Kampsportskämpe och förebild

Förutom sitt engagemang för ungdomar så är Cemîl professionell kampsportare i Brasiliansk Jiu-Jiutsu, BJJ. 2012 följde han med sin kusin till en kampsportsklubb, sedan dess har han varit fast.

– Inom loppet av 20 sekunder hade min kusin spöat mig och hela min värld bara rasade. Jag kände “shit jag måste lära mig det här”, så att jag kan spöa honom, säger Cemîl och skrattar.

Dagen efter började han. Det var högt tempo och på högsta nivå från början, med två pass om dagen sex dagar i veckan.

 

BJJ är en teknisk form av kampsport, där man måste använda huvudet för att överlista sin motståndare med hjälp av ledlås och strypningar. Detta var något som passade Cemîl Karahan.

– Vi brukar säga att det är som mänskligt schack där man försöker lura sin motståndare, du behöver inte vara större eller starkare.

 

Att han har bemästrat tekniken är något som Cemîls EM- och tre SM-guld skvallrar om. Han har dessutom bidragit med ett eget grepp, som från början var en missuppfattning.

– Jag missuppfattade ett strypgrepp  som jag sedan utvecklades till mitt eget. Vi skojade om namnet “kurdish necktie” eftersom jag är kurd och lyckades vinna många matcher med det. Under EM 2017 vann jag min finalmatch tack vare “kuridsh necktie”. Då blev det erkänt, skrattar Cemîl.

 

Utöver medaljer och en plats i landslaget har Cemîl nått andra framgångar. 2018 tog han hem priset som Årets förebild på Kampsportsgala. På årets gala vann han det prestigefyllda Folkets pris, ett pris som röstas fram av folket.

– Det är folkets röst som betyder någonting. Jag gissar att det var många av mina ungdomar som röstade. Det känns kul att känna att man är uppskattad, säger han.