Jimmy Andeblom är huvudskyddsombud på Södertörns tingsrätt. Foto: Denice Lindblom

Okänd orsak till ökning av vapen i säkerhetskontroller

Södertörns tingsrätt är en av de som har hand om flest brottmål i Sverige. De senaste åren har antalet beslagtagna vapen i säkerhetskontroller ökat och på Södertörns har de mer än fördubblats. Nytt i Flempan har besökt säkerhetskontrollen.
  • Rättegången mot den tidigare polischefen Göran Lindberg, “kapten klänning”.
  • Friande dom vid handgranatsattacken på polisbussen i Tumba.
  • Dalaröpappan som brände inne sina barn.

Facktidningen Publikt publicerade tisdagen den 12 november en artikel där säkerheten och i främsta hand säkerhetskontrollerna på Södertörns tingsrätt diskuterades. Antalet beslag i säkerhetskontrollerna har ökat från 95 stycken 2016 till 247 stycken förra året. Orsakerna bakom kan vara flera. En förklaring kan vara en ökning av antalet personer som bär vapen. En annan förklaring skulle kunna vara att de tekniska säkerhetsanordningarna gör det lättare att upptäcka insmugglade vapen, och att fler därför upptäcks och anmäls till polisen.

Nytt i Flempan har besökt Södertörns tingsrätt för att få veta hur denna säkerhetskontroll fungerar.

Jimmy Andeblom arbetar som huvudskyddsombud och ordningsvakt vid säkerhetskontrollen och säger:

– Just idag har jag behövt hoppa in som ordningsvakt då många ur personalen är borta.

Viktigt att hålla koll på omgivningen

Han visar mig hur röntgenmaskinen fungerar och vi provar att röntga min väska. Jag får också gå igenom de larmbågar som ska signalera om jag har något av metall på mig. Då och då under intervjuns måste Jimmy smita iväg för att hjälpa till i kontrollen. Detta visar tydligt hur de hela tiden håller koll på omgivningen och har en nära kontakt med de personer som väller in i byggnaden.

Jimmy Andeblom har arbetat som ordningsvakt på Södertörns tingsrätt sedan fem år tillbaka och trivs otroligt bra. Han jobbar tillsammans med sju andra ordningsvakter och arbetssysslorna varierar mycket. Det kan handla om hjälp med rent praktiska uppgifter, att närvara och finnas med som extra stöd under förhandlingar, visa besökare vägen och ibland även hjälp med olika tekniska problem. Ordningsvakten och säkerhetskontrollen är också den första du möter när du besöker tingsrätten. Detta gör att ordningsvakterna ansvarar över besökarnas första intryck och redan där kan påverka och underlätta besök som ofta är fyllda av nervositet och olustkänslor.

– Vi jobbar för att skapa en slags trygghet och närhet till våra besökare och för att få dem att känna sig lugna i en ofta jobbig situation. Lyckas man med detta dämpas ofta aggressiva situationer. Jag tycker att det bidrar med en slags meningsfullhet och det finns en slags värdighet i att få möta människor i alla olika faser i livet, säger Jimmy Andeblom.

Domare Karin Påle-Bartes kommer fram och berättar att både personal och besökare är positivt inställda till säkerhetskontrollen.

"Det som händer ute i samhället syns även i tingsrätten"

Jimmy Andeblom medger att vad som händer ute i samhället självklart syns även i tingsrätten, men att det finns fler faktorer än statistik att väga in i diskussionen av ökande vapen beslagtagning. 

– Statistik är bra på att visa vissa saker, men den utelämnar också vissa värdefulla faktorer, säger han.

Om det finns en ökning av vapen i säkerhetskontrollen blir jag nyfiken på att höra mer om vad som räknas som just vapen.

– Det viktigaste vid bedömningen av vad som kan klassas som vapen handlar om ändamålet. Det kan till exempel vara okej för en snickare att ha med sig en kniv i sina snickarbyxor, men inte okej att förvara en kniv i ett par vanliga byxor, säger Jimmy Andeblom.

En hel del dolda vapen

Han förklarar att denna bedömning har blivit lättare med åren men att man också lär sig vara lite fantasifull vid bedömningar. En träpinne med en lång spik på kanske exempelvis verka harmlös men kan i själva verket användas som ett vapen. Det finns också en hel del dolda vapen. Här kan det till exempel handla om nycklar på nyckelringar som egentligen är knivar eller elpistoler som ser ut som vanliga ficklampor. Han berättar också att det finns ett bra samarbete mellan domstolarna i Stockholm och att de hjälper varandra för att hålla sig uppdaterade kring vilka dolda vapen som cirkulerar.

– Vapen som är enkla att bedöma är knivar, sprayer av olika slag, knogjärn och stickverktyg. Dessa klassas i säkerhetskontrollerna alltid som olagliga eller olämpliga. Dessa objekt kommer antingen tillfälligt förvaras av oss eller beslagtas och lämnas till polisen, säger Jimmy Andeblom.