Eva Johanesson bytte till vinterdäck i början på november Foto: Mathilda Svensson

Snö, is och frost - nu är det dags för vinterdäck

Av Mathilda Svensson
Vintern är på ingång med kyla och halka, då gäller det att vara redo med vinterdäck. Men vilka lagar gäller? Var kan man byta däck? Nytt i Flempan listar bilverkstäder i Flemingsberg och reder ut kraven.

Årets första blixthalka kom redan i början på november i år.

– Första halkan är en stor olycksfaktor då vägarna är blöta, nätterna är kalla och många har inte hunnit byta däck, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

Plötslig kyla är en av de största orsakerna till trafikolyckor på vintern.

– Generellt tycker jag att folk är noga med att byta till vinterdäck och har en bra medvetenhet om vad som gäller. Det är inget man slarvar med, fortsätter Ola Österling.

Högsäsong för bilverkstäderna

Mekonomens bilverkstad i Flemingsberg berättar att november är då de brukar ha mest att göra.
– I och med att den första frostperioden har varit så har de flesta redan varit inne och bytt däck, säger mekanikern Samuel Gadnert.

– Jag bytte till vinterdäck hos en bilfirma i början på november, jag är inte riktigt säker på vilka datum som gäller men jag vet att det blir förbjudet från den första april, säger Eva Johanesson i Flemingsberg.

Byta däck själv

Mekanikernas tips är att kolla på däcken om det finns pilar som visar däckets rotationsriktning så att däcket hamnar på rätt plats. Läs bilens instruktionsbok för att se hur hårt hjulbultarna ska dras åt så att däcken inte lossnar. Och kom ihåg att dra efter bultarna när du har kört ungefär tio mil.

– Numera går jag till bilfirman och byter däck istället för att byta själv, säger Pierre Bladh som ännu inte fått det gjort. Han är medveten om när lagen kräver vinterdäck.

Krav för vinterväglag

Från den första december till den 31 mars är det lag på att ha vinterdäck vid vinterväglag, vilket det är när det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägrenen eller vägbanan.
Då är det dubbdäck eller odubbade friktionsdäck som gäller. Dock är det tillåtet redan första oktober fram till 15 april. Beroende på hur mycket bilen väger är däcken märkta med en snöflinga/alptopp eller med en kombination av M och S, mud and snow.

Kraven som gäller för vinterdäck på en personbil som väger max tre och ett halvt ton är att mönsterdjupet ska vara minst tre millimeter. Det gäller även för släpvagnar som dras av en personbil. Tänk på att reglerna även omfattar utländska fordon och vid resor in och ut ur landet.