Trafikverkets presskommunikatör Lennart Helsing. Foto: Hanna Wallén

Polisen: “Gena aldrig över spåren!”

Av Mathilda Svensson
I Flemingsberg genar många över järnvägsspåren. Ett olagligt tilltag som leder till långa förseningar, upprörda resenärer och stora kostnader.
  • Upp till 80 tåg per dag påverkas av att folk genar över spåren
  • Det orsakar i snitt åtta timmars försening per dag
Källa: Trafikverket

Det är lätt att tänka att man sparar tid genom att springa över spåret och att det inte orsakar några problem när det inte är något tåg i närheten. Lennart Helsing som är Trafikverkets presskommunikatör menar att det är precis tvärtom. När någon går över spåret där det inte är tydligt att man får passera, stoppas all trafik och tågen måste stanna och vänta tills polisen gett klartecken att ingen är på spåret. Det är både dyrt och farligt. Stopp gör också att pendeltågen blir försenade och resenärer blir upprörda.

– I Flemingsberg är det här ett stort problem, i vilken utsträckning är svårt att säga men det är ofta som polisen blir tvungna att stoppa trafiken på grund av att folk genar över spåren, säger Lennart Helsing. 

Stoppen blir dyra för samhället då polisen rycker ut varje gång någon obehörig rör sig på spåren. Enligt järnvägslagen är det olagligt att gena och straffet blir böter på 3000 kronor.

Trafikverket jobbar mycket för att minska springet på spåren framförallt där det är bostäder, affärer och skolor. En lösning är att sätta upp stängsel.

– Men det går inte att ha överallt för då kommer inte räddningstjänsten fram när det sker olyckor, säger Lennart Helsing.