Årets julklapp ska hjälpa till att minska skärmtiden. Foto: Kevin Roldan Sepulveda

Årets julklapp speglar dagens samhälle

Av Kevin Roldan Sepulveda
Årets julklapp 2019 är avslöjad. En mobillåda som ska fungera som en parkeringsplats för mobilen. Ett av kriterierna produkten måste leva upp till är att den ska representera den tid vi lever i.

Det var många ögonbryn som höjdes när årets julklapp avslöjades den 20 november. En mobillåda. Tanken med lådan är att den ska fungera som ”parkeringsplats” för mobilen. Bakom årets julklapp står Handelns utredningsinstitut, HUI research, som varje år, med hjälp av omvärldsbevakning, fakta och analyser tar fram en vara i slutet av året. Samhällstrender och svenskarnas konsumentbeteenden är något av det som årets julklapp ska spegla. Den ska även leva upp till vissa kriterier, bland annat att ”produkten ska representera den tid vi lever i” enligt HUI researchs hemsida.

Exempel på tidigare julklappar är robotdammsugare, VR-glasögon och el-cyklar. Senaste året valde HUI research att gå i en annan riktning. Årets julklapp 2018 blev det återvunna plagget. Världen blir allt mer digitaliserad, det är ingen nyhet. Årets julklapp kanske inte är en elektronisk vara, men den är ett resultat av en digitaliserad värld.

Nytt i Flempan kollade med Flemingsbergbor vad de tycker om årets julklapp.

­­­­­– Jag skulle själv kunna ha en hemma eller i mitt rum, säger Tunay Erdal.

Mobillådan speglar tiden vi lever i. Människor är ständigt uppkopplade och skärmtiden på mobilen ligger i genomsnitt på flera timmar. Årets julklapp är en symbolisk present för att påminna om att ta en paus och lägga undan mobilen ett tag.

– Syftet är bra. Jag gillar inte idén att alla blir så bundna till mobilen, jag hade lätt velat släppa den bara. Men jag vet att det inte går, säger Tunay Erdal.

Idén är dock inte helt ny. Likt mobillådan har många skolor olika förvaringar för sina elevers mobiltelefoner. Nytt är dock att idén flyttar in i hemmen och familjelivet. Det menar Stina Bengtsson, professor på Södertörns högskola och forskare i mediernas roll i människors vardagsliv. Stina Bengtsson säger att det är en intressant present eftersom den sätter fingret på något som många uppfattar som ett problem i dagens samhälle.

Stina Bengtsson har forskat om mediernas roll i människors vardagsliv. Foto: Kevin Roldan Sepulveda

 

– Jag ser dock presenten mer som en idépresent, något som ska mana till eftertanke och till diskussion, säger hon.

Stina Bengtsson säger att hennes forskning visar att människor i sin vardag redan har regler när det gäller mobiltelefoner, till exempel att inte ha med sig den överallt eller att minska på skärmtiden. Mobillådan är snarare en fysisk påminnelse över människans mobilanvändning än något som kommer att göra stor skillnad i vardagen, menar hon.

– Det som är dåligt med den är att det är en ytterligare pryl som i sig inte behövs. Och som jag tror kommer ha en marginell betydelse för hur vi faktiskt lever våra liv. Därför kommer den snart hamna på soptippen, säger Stina Bengtsson

Läs också: