Ines Merai, ansvarig för verksamheten Kvinnornas bildnings hus. Foto: Amanda Niklasson

Hon vill motverka segregationen med kärlek och respekt

I en liten lokal i Flemingsberg huserar verksamheten Kvinnornas bildnings hus. En samlingsplats för utrikesfödda kvinnor. Ansvarig för verksamheten är Ines Merai. – Alla är mina systrar här, säger hon.
Ibn Rushd är ett muslimskt studieförbund som jobbar med folkbildning med särskilt fokus på demokrati, kultur, livsåskådning, människa och natur samt asyl- och etableringsfrågor.

Ines Merai är verksamhetsutvecklare och studiekonsulent i det muslimska studieförbundet Ibn Rushd. Kvinnornas bildnings hus, KBH, i Flemingsberg är det första av sitt slag inom Ibn Rushd. Syftet är att stärka utrikesfödda kvinnor på deras resa mot integration. Idag har de öppet hus och har bjudit in ett antal aktörer för att prata om framtida projekt.

 

KBH startade när Ines jobbade som volontär med liknande verksamheter och en vän föreslog att göra hennes arbete till en tjänst.

 

I början hade vi verksamhet två dagar i veckan och bara svenskundervisning, berättar Ines.

 

Men hon ville utöka med fler aktiviteter och två dagar blev tre. I juni i år flyttade verksamheten till sin nuvarande lokal. Idag bedriver KBH verksamhet för kvinnor i Flemingsberg måndag till lördag och har tre anställda. Man kan bland mycket annat delta i svenskkurser, lära sig att sy och få modersmålsundervisning på ett antal olika språk.

 

– Språket är ett hinder för att kunna integrera sig, vårt projekt går ut på att stärka utrikesfödda kvinnor genom folkbildning. Vi förbereder dem för att kunna smälta in i samhället i framtiden, säger Ines.

 

 

Öppet hus för att främja arbete med ungdomar

Tidigare i år blev Flemingsbergs fritidsgård utan lokal. Planen var att verksamheten skulle flytta och invigas i nya lokaler i höstas, men det försenades och förväntas nu öppna under 2020. Avsaknaden av fritidsgård har bidragit till stort missnöje. Både bland ungdomar, föräldrar och polis. Många ungdomar har i brist på bättre ställen börjat vistas i centrum, något som lett till flera konflikter med polisen.

Ines har själv barn i tonåren, och möter i sin verksamhet många oroliga mammor. Nu vill hon försöka förändra situationen. Hon understryker betydelsen av sysselsättning och att man i brist på det lätt hamnar fel.

 

– Det är därför vi anordnar öppet hus idag, för att bjuda in andra aktörer att samverka med, säger hon.

 

Under samtalet med Ines kommer det fler och fler människor. Flera av dem, både barn och vuxna, kommer fram och pussas och kramas med Ines. När klockan närmar sig fem och det är dags att börja har ett 70-tal personer samlats i den lilla lokalen. Bland dem finns bland annat föräldrar och ungdomar, Huddinge kommun, Huge bostäder, BRIS och polisen.

 

Jwane Mohammed Ali, Samira Mahmod och Alwan Mahmod pratar med Åsa Molin, boendeutvecklare på Huge Bostäder. Foto: Amanda Niklasson

 

Alla närvarande får möjlighet att ställa frågor till representanterna på plats och ett stort antal ämnen tas upp. Att den kommande fritidsgården kommer ha en övre åldersgräns på 16 år väcker starka känslor. Den uppsluppna stämningen intensifieras gradvis och når sin kulmen när ungdomarna ställer frågor till polisen. En ungdom säger att de upplever att de blir illa behandlade och provocerade av dem.

 

– Om polisen visar respekt för oss, kommer vi visa respekt för polisen. Vi är alla människor, säger han.

 

Poliserna svarar att de håller med om att de ska bemöta ungdomar med respekt, men att det går åt båda hållen och att de också vill bemötas med respekt. Den familjära och respektfulla stämningen lyckas ändock kvarstå och när samtalen är över stannar de flesta kvar för att fika och prata.

 

Ines berättar att hon i Sverige lärt sig att vara stark och göra sin röst hörd, samt vad man har för rättigheter och skyldigheter. Det är just det hon vill återspegla till de som besöker verksamheten. Med hjälp av samverkan, dialog och tusen kilo kärlek.

 

– Det tar inte slut här. Det är inte lätt att nå sina mål, men jag kommer kämpa för att göra det. Både med hjälp av Ibn Rush och på egen hand, säger Ines.

Läs också: