Elisabete Suzana handlar mycket second hand. Foto: Maja Dennhag

Återvinnarna i Flemingsberg

Att köpa begagnat och lämna avfallet till återvinning är två sätt att värna om klimatet. Nytt i Flempan har frågat Flemingsbergborna om deras återvinningsvanor och bästa tips på second hand i området.

Huddinge kommun satsar på återvinning. I ett nytt komposteringsprojekt får villaägare, bostadsrätter och hyresrätter gratis matfallsinsamlig. Det är Huddinge kommuns återvinningscentral, SRV som genomför detta. 

– De flesta i Huddinge återvinner, vi ser en positiv trend. Det finns möjligheter att återvinna och folk är medvetna. Vi har inte problem med privatpersoner slänger sopor i skogen i så hög grad. Det är vanligare att företag som måste betala för sig slänger i skogen, säger Anna Johansson, kundservice SRV. 

Nytt i Flempan har intervjuat Flemingsbergsborna för att höra lite om deras återvinningsvanor.

Reda Kerri. Foto: Maja Dennhag

Reda Karri, som strävar efter en vintagelook hemma, handlar både kläder och möbler second hand. Han komposterar i sin förening och källsorterar oftast. 

– Ibland är soprummen för fulla och då lägger jag det bara bredvid. Jag känner mig lite dum när jag gör det, jag är inte så säker på att de sorterar det åt mig. Däremot brukar jag tvinga min familj att sopsortera, säger han.

Elisabete Suzana. Foto: Maja Dennhag

Elisabete Suzana komposterar inte men är intresserad. Det finns tyvärr ingen möjlighet i lägenhetshuset där hon bor. Hon källsorterar men tycker att det är lite långt till sopstationen, speciellt på vintern.

– Jag skulle vilja ha den närmare, nu är den på granntomten ungefär 250 meter bort. Men det är en lyxfråga! 

Elisabete Suzana har flera tips på hur man kan donera och återvinna kläder i Flemingsberg. Hon handlar en hel del på second hand och loppisar och har bra koll på stadens utbud. 

– Det finns en container nära centrum där man kan donera sina plagg och man kan lämna in kläder på Flemingsbergs kyrka. När min dotter var liten gick jag ofta på loppisar för att hitta barnkläder. Jag och mina vänner byter och lånar gärna kläder av varandra, detta även till våra barn, säger Elisabete Suzana.

Galbayar Bayarsaikhan. Foto: Maja Dennhag

Galbayar Bayarsaikhan komposterar inte då det inte finns möjlighet i hans hyreshus. I hans hushåll är de däremot noga med att källsortera. Galbayar Bayarsaikhan tipsar om att det finns en klädcontainer på Terapivägen vid Flemingsberg centrum där han bodde förut. Han handlar även en hel del på second hand.

– Jag har inte på mig något nu, men jag handlar ofta kläder på second hand. Jag har bland annat köpt jackor, mössor och en gammaldags hatt säger, Galbayar Bayarsaikhan.

Tsion Kassye. Foto: Maja Dennhag

Att kompostera och källsortera är en del av Tsion Kassye personlighet, enligt henne själv. 

–Ja, det är typiskt mig! Om jag ska handla har jag tygpåse, och plastpåsar använder jag mest när jag slänger sopor cirka två-tre i veckan, säger hon.

Tsion Kassye tycker att det är lätt att sopsortera och att det är nära till sopstationen. 

– Det är enkelt, tar ungefär två minuter att gå. Jag har inte jättebra koll på var man kan donera kläder i Flemingsberg då jag är nyinflyttad. Men i Vällingby där jag bott fram tills nu har jag haft koll, säger hon.

Hon handlar en hel del på second hand. När hon berättar om sina fynd ler hon stort. 

– Jag gillar mörkbruna trämöbler med snirkliga former, säger Tsion Kassye.