Vanja Öberg och Andreas Laveskog spelar huvudrollerna som Maria och Josef i Flemingsbergs kyrkas julspel. Foto:Maja Dennhag

Här skapas årets julspel

Det händer mycket i Flemingsbergs kyrka runt jul, inte minst kring årets julspel. Fem föreställningar per dag ska rivas av första veckan i december. Publiken utgörs framförallt av elever på Flemingsbergs skolor.

Varje år sätts den klassiska bibelberättelsen om Julevangeliet upp på Flemingsbergs kyrka. Nytt i Flempan besöker ensemblen under deras första repetition. Maria har just fått reda på att hon ska föda Jesusbarnet av ängeln Gabriel. På väg mot staden Betlehem föder hon Jesusbarnet i ett stall.

 

Det är ideella volontärer i alla roller, pensionärer men också andra daglediga. Prästen Stina Svan leder den fartfyllda repetitionen med bravur. Först en gång utan kostym, men med mikrofoner som ska passas mellan repliker. Under repetition nummer två åker åsnekostymen på.

 

Det är mycket som ska bestämmas. Kvinnan som spelar Gabriel vill istället att ängeln ska heta Gabriella. Skådespelarna förbättrar sina kostymer med egna detaljer som de har med sig hemifrån. Det märks att de flesta känner varandra. Höga skratt och rappa humoristiska kommentarer haglar. 

Kostymprov inför repedition av Flemingsbergs kyrkas julspel. Foto: Maja Dennhag

Fem föreställningar per dag ska rivas av den tredje till femte december samt den åttonde december. Det är framförallt årskurs ett till sex som ska få avnjuta denna humoristiska och fartfyllda uppsättning av julevangeliet. De ska även spela för SFI, Svenska för invandrare, då för en vuxen publik. 

 

Julevangeliet sätts upp varje år av Flemingsbergs kyrka. Men de förnyar sig. Förra julen spelade de ur värdshusvärdens perspektiv. I år är det en mer klassisk uppsättning som följer Maria och Jakob. En stor skillnad i år är att det är fler änglar. Det beror på att det är fler körsångare med den här gången. 

–Det är samma barn som kommer varje år från skolorna i Flemingsberg så det behöver vara lite förändring, säger Stina Svan.

 Stina Svan. Foto Maja Dennhag

Många i ensemblen är med både i påskspelet och julspelet. Britt Thalberg däremot

har aldrig varit med förut, hon är med för barnen skull. Annars sjunger hon i kyrkokören. 

 

–Inte nervös men lite osäker på situationen, det blir som det blir, alla gör så gott de kan. Jag tycker det är roligt att det händer något lite spännande, säger Britt Thalberg

 

Vanja Öberg som spelar Maria hade huvudrollen även förra året. Hon beskriver inlevelsefullt sin karaktär från i fjol. Då spelade hon värdshusvärden som aldrig fick sova eftersom det knackade på dörren om och om igen. Vanja Öberg är med i både påsk och julspel och har varit aktiv i ungefär sex år. Tidigare var hon  kyrkopolitiker för Socialdemokraterna. Som pensionär spelar hon teater och hjälper till i Flemingsbergskyrkans second hand-butik.

 

–Det gäller verkligen att komma ihåg replikerna. Alla säger lite olika hela tiden så man får vara beredd på att improvisera, säger Vanja Öberg.
 

Flemingsbers kyrkas julänglar Foto: Maja Dennhag