"Jag glömmer inte dig"

Av Fabian Sigurd
När de äldre inte kan komma till kyrkan, kommer kyrkan till de äldre. Diakonen Torbjörn Gustavsson har gått från ord till handling, i bokstavlig mening.

Toapapper, marmelad, florsocker, majonnäs, ungersk gulasch, hummersoppa, tonfisk i olja, bryggkaffe och ett kilo torrfoder. Inköpslistan är lång och matbutiken Pulsen har förvandlats till en labyrint. Torbjörn Gustavsson, diakon i Flemingsbergs församling, gör sitt bästa för att hitta till hundmaten. I dag storhandlar han för andra gången åt en äldre Huddingebo.

 

Som mötesplats har kyrkan hamnat i ett dilemma. De råder sina äldre medlemmar att stanna hemma, samtidigt vill de inte stänga dörren för någon. Gruppaktiviteterna är inställda, men gudstjänsterna fortsätter. Många lyssnar på råden och besökarna har blivit färre, men Torbjörn har även hört deltagare hävda att “ingen kan stoppa oss”.

 

– En del ser kyrkan som den sista utposten när de upplever att samhället slutat svara, säger Torbjörn.

 

För att få folk att hålla sig hemma har församlingen öppnat en telefonlinje och erbjuder sig att handla åt personer i riskgruppen.

 

– Hon har en liten hund, räknas den som vuxen? säger Torbjörn och synar texten “för fullvuxna hundar” på torrfoderpaketet.

 

Strax ringer telefonen igen:

– Nej, jag glömmer inte dig, lugnar han rösten på andra sidan linjen.

 

– Det är viktigt att alla människor får ett så drägligt liv som möjligt. Jag gillar inte orättvisor. En del pratar om klass, men jag tänker mer etiskt än politiskt. Jesus sträckte själv ut en hand till människor som samhället avrått honom från att hjälpa.