En brunhårig tjej sitter vid ett köksbord med anteckningar framför sig.

Sara Vazques har satt sig i frivillig karantän. Foto: Frida Berntling

Vad gör studenterna i sin karantän?

För två veckor sedan satte sig Sara Vazquez i en frivillig karantän, då hennes jobb och skola gått över till distansundervisning. Som student är det viktigt att fortsätta med studierna, men vad kan man göra när man sitter i karantän?
  • Lära sig ett nytt instrument.
  • Storstäda hemma Alltså varenda vrå!
  • Prova något nytt, till exempel skejta, yoga eller cykla.
  • Lära sig något annat än vad man studerar till, till exempel ta en “crashcourse” på youtube.
  • Läsa en bok
  • Unna sig att spela TV-spel

När jag kliver in i lägenheten sitter Sara vid köksbordet och väljer vad hon ska söka för kurser inför höstterminen. Master i kriminologi ligger högst på önskelistan, men om hon inte kommer in krävs en reservplan. När hon inte sitter vid köksbordet i Flemingsberg studerar hon på Stockholms universitet och jobbar med läxhjälp.

 

För två veckor sedan beslutade hennes skola och jobb att ha all undervisning på distans. Då passade hon på att sätta sig själv i frivillig karantän. Att handla toalettpapper i mängder var inget Sara tyckte var nödvändigt, inte heller konserver. Trots den lilla studentlägenheten hon och hennes sambo bor i så hade de redan tillräckligt med mat hemma. De har gått till matbutiken två gånger under dessa veckor för att handla färskvaror och sådant som studenter vanligtvis handlar när de pluggar till en tenta -godis, läsk och energidryck.

 

– Istället för att gå till Pulsen och köpa en läsk så har vi köpt sju stycken på direkten, så man kan hålla sig hemma om man blir sugen på något, berättar hon.

 

Redan innan undervisningen blev på distans var hon orolig över coronaviruset då hon är astmatiker och lyssnar på folkhälsomyndighetens riktlinjer. Senare konstateranden har visat på att hon inte är en stor riskgrupp gällande viruset, utan det ligger främst i ålder och diabetes, så nu har hon vågat sig ut i naturen.

Efter att det konstaterats att astmatiker inte är den största riskgruppen har Sara vågat sig ut. Foto: Frida Berntling

 

– Hela första veckan satt jag inne och pluggade till en tenta men denna vecka har jag vågat mig ut! När jag tagit mig ut har jag främst skejtat, i Visättra och Älvsjö gick det bra, men när jag skulle prova på att skejta i Rådsparken som ligger närmast så gick det inte. Skejtpoolen var fylld av skräp, vatten och is, berättar Sara.

 

Hon fortsätter lite lätt irriterad:

 

– När jag skulle felanmäla det på kommunens hemsida så gick det inte, det dök bara upp en grå ruta.

Ett av Saras tips är att man ska unna sig att spela TV-spel i karantänen. Foto: Frida Berntling

 

Förutom att skejta så har Sara tänkt lära sig ett nytt instrument. Tyvärr har hon inte hunnit öva då hon behövde plugga till en tenta, men det står fortfarande på henne “to do -list”.