Kantareller växer där det finns fukt. Foto: Cissi Hultqvist

Flemingsbergsskogen- guldgruva för svampplockare

Av Madona Al-khameesi
Flemingsbergsskogen är en av Stockholms äldsta skogar och först nu har svampsäsongen kommit igång på allvar. Svampkonsulent Cicci Hultqvist tipsar om populära och sällsynta sorter som kan njutas av i någon god höstgryta.

För att hitta svamp måste man tänka på var svampen växer, berättar Cicci Hultqvist, svampkonsulent i Huddinge. Exempelvis växer blomkålssvamp på tallar medan kantareller växer där det finns fukt, nära vatten.

– Leta där marken är extra grön för där finns det mycket fukt, tipsar Cicci Hultqvist.

Cicci Hultqvist berättar att det finns mycket trattkantareller, karljohanssvamp och gula kantareller i Flemingsbergsskogen i år.

– Det här årets svampsäsong är försenad, vanligtvis brukar säsongen vara i september, säger Cicci Hultqvist.

Sue Petterson är en erfaren svampplockare som brukar hålla till i Flemingsbergsskogen. Hon brukar plocka bland annat trattkantareller, svart trumpetsvamp och blodriska. I år tar hon tar nya tag och försöker specifikt leta efter gula kantareller, då hon inte hittade några i Flemingsbergsskogen förra året.

Nu när det är hög tid att ge sig ut i Flemingsbergsskogen och plocka svamp, så är det också hög tid att läsa på vilka svampar som räknas som giftiga. Detta är något Sue Petterson brukar göra.

– Det finns massa med webbsidor, det är bara att söka på “ätbara svampar”. De är väldigt specifika och lätt att känna igen, säger Sue Petterson.

Något som många kanske inte vet är att i Flemingsbergsskogen har det vid ett tillfälle hittat en sällsynt svamp som heter goliatmusseronen. Svampkonsulent Cicci Hultqvist hittade denna sort 2014 och svampen anses vara en högklassig svamp i Japan. Där säljs den för cirka 1000 kronor kilot. Kanske finns den fortfarande kvar bland träden i Flemingsberg?