Översvämning av sopor på Diagnosvägen

Översvämning av sopor på Diagnosvägen. Foto: Kasper Ljungström

Sopkaos på Diagnosvägen i Flemingsberg

Av Kasper Ljungström
På Diagnosvägen i Flemingsberg ligger soporna i högar runt de överfulla containrar som ersatt sopnedkasten i byggnaderna. Nu har de boende tröttnat på Huddinge kommun och Huge Bostäders hantering av situationen.

På grund av misskötsel och planerade ombyggnationer har Huge bostäder tillsammans med Huddinge kommun valt att stänga sopnedkasten i lägenhetshusen på Diagnosvägen. Detta har lett till överfulla containrar där sopor blir liggande och råttor och kackerlackor som springer runt i området.

Den 19 oktober gick Huge Bostäder ut på sin hemsida och meddelade att sopnedkasten i byggnaderna stängs ner på grund av misskötsel och framtida ombyggnationer. Istället ställdes containrar ut vid innergården som de boende i området skulle använda sig utav. Containrarna blir fort överfyllda och stora högar av sopor staplas omkring containrarna. När containrarna blir tömda lämnas högarna av sopor som ligger utanför kvar. De överblivna soporna slängs inte ner i containrarna igen vilket lockar till sig råttor och kackerlackor.

Boende upprörda och frustrerade

Huge Bostäder säger i ett mail att vissa planerade tömningar inte blir av och att en dialog med företaget som ansvarar för tömningarna pågår. De boende är frustrerade och väldigt upprörda på Huges och kommunens hantering av situationen.

– Det bor ju barnfamiljer här. Hur kul är det för barnen att springa runt bland råttor och leka? säger en boende i området som vill vara anonym.

Vi har pratat med Jan Casserstedt, enhetschef på Miljötillsynsavdelningen i Huddinge Kommun, och han beklagar situationen men säger också att kommunen inte helt och hållet kan hållas ansvarig för utfallet.

– Det är klart att vi inte är nöjda med att det ligger sopor på marken. Men det här beslutet är något vi kommit överens med Huge Bostäder om. Vi har inte tagit det själva.

Sopnedkast klara 2021

Rosa Vitrera Luiga, distriktschef på Huge Bostäder har förståelse för att folk blir upprörda och säger att deras personal försöker så gott det går och att hon vill tacka de som tar sin soppåse någon annanstans ifall containern är full. 

– Tillsammans kan vi hjälpas åt så att den här typen av tråkigheter inte uppstår, säger Vitrera Luiga i ett mail.

Planen är att de nya sopnedkasten ska vara klara i slutet av 2021. Till dess får de boende i området klara sig med containrarna utanför gården.