Efter promenaden fortsätter gemenskapen med kaffe och fika. Foto Emanuel Silva

Språkcafé blir promenad: “Yalla, nu går vi!”

Av Emanuel Silva
“Walk and talk” ger nyanlända i Flemingsberg möjligheten att umgås och fika tillsammans, trots nya coronarestriktioner. Promenaden ersätter tillfälligt Källans populära språkcafé som anordnas i Flemingsbergskyrkans lokaler. Nytt i Flempan fick följa med ut och promenera.

Utanför kyrkan samlas ett tiotal personer för att promenera, prata och fika tillsammans. Bakom initiativet står mötesplatsen Källan som är en del av Stockholms stadsmission. Syftet är att integrera nyanlända genom samtal och gemenskap på ett coronasäkert sätt.

I vanliga fall skulle deltagarna sitte inne på språkcaféet och slippa höstkylan. Som tur är verkar solen titta fram lagom till aktiviteten ska dra igång. En språkvärd förklarar att deltagarna inte alltid kommer i tid. En stund efter utsatt tid verkar alla vara på plats.

– Yalla, nu går vi! säger volontären Najah Abikhalil och tar ledning.

Stephanie Cerqueira, vägledare på Källan, är med på promenaden. Hon ser ett stort behov av gemenskap bland deltagarna. Stephanie berättar att många nyanlända sitter ensamma under pandemin och inte har någon som hjälper dem med svenskan. Enligt henne blir promenaden lite som ett komplement till SFI-utbildningen.

Nguyen kom till Flemingsberg från Vietnam förra året. Sedan dess har hon studerat på SFI och nu är hon ledig med sin nyfödda dotter som hon har med sig på promenaden. Nguyen är med på de flesta språkträffar som Källan anordnar. Här har hon hittat ett sammanhang hon trivs bra i.

– Jag är ensam hemma till vardags, det blir väldigt tråkigt för mig, förklarar hon på imponerande bra svenska.

Britt Flodetorp som är språkvolontär och vän till Nguyen går bredvid. Hon brukar chatta med Nguyen på sociala medier men är glad att de kan fortsätta träffas och prata i verkligheten.

– Många tappar språket väldigt snabbt när man inte får öva kontinuerligt. Nguyen är väldigt bra på att skriva på svenska. Men det är bra att vi får möjlighet att fortsätta träffas och prata, säger hon.

Najah Abikhalil håller fortsatt ledningen i promenadtåget. Hon har bott i Flemingsberg i snart 30 års tid och har engagerat sig lokalt sedan lång tid tillbaka.

– Detta är väldigt roligt och vi som jobbar med Källan vill verkligen hjälpa till från hjärtat, säger hon när vi börjar närma oss slutet på promenaden.

Efteråt rullas fikavagnen ut på torget vid Gula gången och flera personer tillkommer. Alla är inte intresserade av gå en långpromenad, men de flesta tycker om att fika. Många känner till Källans verksamhet och det brukar alltid komma nya deltagare till träffarna.

– Ryktet går från mun till mun. Folk i Flemingsberg får reda på var vi finns på ett eller annat sätt, förklara Stephanie Cerqueira.

“Walk and talk” anordnas två gånger i veckan på måndagar kl.13:30 samt torsdagar kl.11:30. Gruppen samlas utanför Svenska kyrkans lokaler på Diagnosvägen 14 nära Flemingsbergs centrum. Efter promenaden serveras fika.