Birgitta Ljung var Södertörns friskolas första rektor, och grundade Djurhuset Foto: Birgitta Ljung

”Djur i skolan ger perspektiv”

Av Oliver Thorné
Birgitta Ljung var Södertörns friskolas första rektor, och grundade Djurhuset, där eleverna får lära sig ta hand om smådjur. Nu berättar hon historien bakom verksamheten som har hjälpt till att sätta friskolan på kartan.

Hur kom du på idén med djurhuset?

–Bogdan (slöjdlärare) och jag började jobba med djur i skolan redan innan vi startade Södertörns friskola, på Flemingsbergsskolan. Det var för barn som var lite speciella, som behövde något mer i skolan. Det skulle göra skolan lite mer positiv och bryta ensamhet.

Vad var tanken med det?

–Skolan ska vara någonting mer än bara pluggande. Det ska finnas utrymme att känna engagemang och glädje. Det ska vara roligt att gå till skolan varje dag, att kunna utveckla andra saker än bara det som händer på lektionerna. Skolan ska ge ett lite bredare perspektiv. Skalan var liten i början men blev större eftersom det blev otroligt populärt bland barnen. När Flemingsbergsskolan slogs ihop med Annerstaskolan och vi blev Södertörns friskola hade vi med oss personal och många föräldrar och barn, och då följde så klart djuren med också. Så det har varit en långvarig verksamhet, minst 25 år.

Vad har varit det roligaste med verksamheten genom åren?

–Det är ju barnens engagemang och glädje, att barn tycker det är roligt. Om de inte tyckte det var roligt så skulle det inte vara så meningsfullt. Vissa barn stannar kvar efter skolan, kommer på helger och gör en massa jobb och har roligt. Det glädjer mig.

Är det något som har varit svårt eller utmanande?

–Ja det är klart, det är ju 365 dagar om året som djuren ska skötas. Det får inte finnas någon dag som inte en vuxen ser över verksamheten, det är det som Bogdan och jag har sett till. Bogdan finns i skolan jämt, han är en fantastisk människa som alltid har funnits till för andra. Mitt område har varit djurskötseln, medan han har allmänkollen.

Är det något av djuren genom åren som har varit extra speciellt, som du minns extra väl?

– Kaniner har blivit favoriter med åren. Man kan gå ut med koppel och ha kaninhoppning. Vissa kaniner har blivit långlivade. En av dem hette Nemo, en gråvit hane som blev pappa till många ungar i Djurhuset. En chinchillahane, Mio, blev över tio år och var med på flytten. Just nu har vi bland annat nio jättesnälla kaniner, till exempel Teddy som också är pappa till många ungar.