Bogdan Tylmad har sett över Djurhusets verksamhet i över tjugo år. Foto: Oliver Thorné

Här får eleverna sköta djuren

Av Oliver Thorné
Södertörns friskola är inte vilken skola som helst. I ett hemmasnickrat trähus bredvid ett av skolhusen bor ett dussintal små djur, från en vandrande pinne till kaniner, som eleverna själva hjälper till att ta hand om.

I Djurhuset på Södertörns friskola får frivilliga elever lära sig ta hänsyn till och ansvar för levande varelser. För många elever är det ett bra sätt att skapa rutiner. För andra elever är Djurhuset en trygg plats när skoldagen inte går som de vill. En gammal elev på skolan, Hedvig Sjögren, berättar om sina upplevelser.

–Jag tyckte det var väldigt roligt. Jag som inte hade så lätt i sociala sammanhang var väldigt glad att jag hade djuren. Jag hade mitt klassrum i byggnaden mitt emot djurhuset, så om det kändes överväldigande i skolan kunde jag sätta mig där och klappa djur och komma undan den sociala pressen, berättar Hedvig.

Djuren var också betydelsefulla för elever som inte hade egna djur hemma. Hedvig berättar att det var en speciell upplevelse att se chinchillor för första gången.

Den vandrande pinnen smälter in bland pinnarna. Foto: Oliver Thorné

 

 

Varit med från början

Bogdan Tylmad är en av dem som var med och grundade skolan för tjugo år sen. Han har jobbat som slöjdlärare och tagit hand om djuren. I dag jobbar han deltid med mattestöd. Nytt i Flempan besökte Bogdan i Djurhuset en kall, grå novembereftermiddag. När han får frågan om han kan plocka upp ett av djuren berättar han att han är allergisk och drar fram ett par blå latexhandskar som han använder när han absolut måste hålla i djuren, annars får djuren sin dagliga dos av närhet från alla entusiastiska elever som hjälper till att driva verksamheten.

 

I Djurhuset bor ett drygt dussintal djur. Det finns ett terrarium fyllt med pinnar som inte ser ut som mycket innan man inser att en av pinnarna lever. Längs väggarna finns en rad luftiga burar med chinchillor och kaniner. En av kaninerna heter Teddy och är pappa till nästan alla andra kaniner i huset. Han får bo ensam så att de inte får några oväntade tillskott i kaninfamiljen. Bogdan berättar att de även brukade ha ormar, råttor och undulater.

Djurhusets nyaste tillskott. Foto: Södertörns friskola

 

Hade inte gått utan barnens engagemang

Bogdan har varit den drivande kraften i projektet tillsammans med skolans första rektor Birgitta Ljung. Trots att Birgitta har gått i pension och Bogdan har gått ner i tid så är de fortfarande lika engagerade i verksamheten. Men de båda berättar att det inte hade gått utan barnens engagemang. I början av varje hösttermin kan barnen som börjar i årskurs 6 välja att gå en kurs. Den går igenom allt från hur djuren ska skötas och hur man håller i dem till djurens anatomi.

 

Södertörns friskola har funnits i tjugo år, och det är inte samma små djur som hoppar runt i djurhuset i dag som det var då. Men en sak består, och det är glädjen som djuren i djurhuset bringar såväl vuxna som barn.